"Levenslang leren is geen luxeproduct alleen voor mensen met een dikke portemonnee"
04 Juni 2025

De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) is vernietigend in zijn spoedadvies over de beslissing van de Vlaamse regering om de inschrijvingsgelden voor volwassenenonderwijs drastisch te verhogen. 'Hoger inschrijvingsgeld zet levenslang leren onder druk', luidt de niet mis te verstane titel van het spoedadvies.
De VLOR is streng voor de beslissing om voortaan 0,03euro per lesuur voor cursussen Nederlands te vragen in Ligo, centra voor basiseducatie, voor mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Vlaams Parlementslid Kim Buyst: "Net zoals de VLOR zegt: dit is pure symboolpolitiek. De opbrengst voor de begroting is minimaal, maar je zorgt voor een reële drempel voor de meest kwetsbare doelgroep. Ligo werkt met mensen die zich soms voor het eerst in hun leven durven blootgeven: 'Ik kan niet lezen', 'Ik snap de brieven van school niet'. Die mensen hebben tijd en vertrouwen nodig, niet een extra rekening op tafel."
Voor de andere cursussen basiseducatie wordt er voortaan 0,30 euro per lesuur gevraagd, wat volgens de VLOR opnieuw extra drempels creëert. Buyst: "Deze mensen worden vaak doorverwezen door VDAB of het OCMW. Voor hen is dit geen hobby, maar de eerste grote stap naar werk en zelfstandigheid. Als je dan zegt 'betaal eerst maar 30 of 60 euro', verlies je hen. Voor hen is dat wel degelijk een groot bedrag. De Vlaamse regering zit in de zakken van de mensen die het moeilijkst rondkomen."
"De VLOR zegt het heel duidelijk: de Vlaamse regering verhoogt de drempel voor mensen die willen leren. Levenslang leren is geen luxeproduct alleen voor mensen met een dikke portemonnee."
De VLOR waarschuwt ook dat vooral taalopleidingen zwaar getroffen worden. Voor bepaalde opleidingen stijgt het tarief van 1,5 euro naar 4 euro per lesuur - bijna drie keer zo duur. "Dit zijn geen 'hobbyopleidingen', zoals minister Demir ze zo neerbuigend noemt," zegt Buyst. "Dit gaat over arbeiders die Frans willen leren om beter te kunnen praten met hun collega's. Over ouders die hun kinderen willen helpen met hun schoolwerk. Over mensen die na een burn-out opnieuw willen starten. Die mensen kunnen dit niet betalen. Voor hen is levenslang leren geen hobby."
Kim Buyst vindt het beleid van de regering tegenstrijdig. "In hun regeerakkoord beloven ze meer inzet op levenslang leren. Maar tegelijk maken ze alles duurder en besparen ze op VDAB en opleidingsverlof. Dat klopt toch niet? Je kunt niet zeggen dat je mensen wil helpen en tegelijk de middelen daarvoor weghalen." De VLOR zegt ook dat de regering dit besluit veel te laat heeft genomen, vier maanden voor het nieuwe schooljaar. "Natuurlijk is er chaos op het terrein," zegt Buyst. "Hier waarschuwen wij, maar ook de onderwijsinstellingen al maanden voor. Dit getuigt van weinig respect."
"De VLOR vraagt terecht om deze beslissing te herdenken. Voor Groen zal levenslang leren altijd een prioriteit zijn, ongeacht de dikte van je portemonnee," besluit Kim Buyst.