Groen: "Gezonde lucht is voor de Vlaamse Regering geen prioriteit"
04 Maart 2025

"Vervuilende dieselbussen blijven ook de komende jaren rijden door de straten waar onze kinderen naar school gaan."
In 2024 kreeg De Lijn 384 LEZ-boetes, goed voor maar liefst 70.375 euro. Dat is een spectaculaire stijging ten opzichte van 2023, toen werden 13 boetes, goed voor 2.350 euro betaald. 228 boetes liep De Lijn op in Gent, 115 in Antwerpen en 1 boete in Brussel. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Bogdan Vanden Berghe opvroeg bij de Vlaamse regering. "Niet alle bussen van De Lijn voldoen aan de voorwaarden om in de lage-emissie zones te rijden. Dit is geld dat De Lijn goed kan gebruiken, voor betere dienstverlening,' hekelt Vanden Berghe. Pijnlijk is dat voor 2025 opnieuw een gelijkaardig bedrag voorzien wordt van 76.000 euro om de boetes en jaarpassen te betalen .
Dieselbussen met een EURO 4-norm en ouder mogen de lage-emissiezones eigenlijk niet meer betreden. De LEZ werd goedgekeurd in 2017 in Antwerpen en in 2020 in Gent
, er was dus een ruime voorbereidingstijd om zich aan te passen, en toch moet De Lijn zich vandaag nog steeds behelpen met boetes en jaarpassen. Vanden Berghe: "Vervuilende dieselbussen blijven ook de komende jaren rijden door de straten waar onze kinderen naar school gaan. In plaats van de bussen versneld te vervangen, voorziet men budget om een jaarpas te kopen en vrolijk te vervuilen. Hoe leg je dat uit aan de mensen die in de wijken wonen waar de lucht alarmerend ongezond is?"Vanden Berghe hekelt dat gezonde lucht voor de Vlaamse regering geen prioriteit is. "De geplande verstrengingen van de lage-emissiezones gooit ze overboord. Vervuilende dieselbussen met Euro 5-norm zijn plotsklaps niet meer ongezond voor de Antwerpse en Gentse longen, volgens de Vlaamse regering. En Euro 4-normbussen waarvan ze zelf zeggen dat ze vervuilend zijn, blijven doodleuk door onze straten denderen. Minister Annick De Ridder moet er samen met De Lijn voor zorgen dat dat de vervuilende bussen zo snel mogelijk vervangen worden in plaats van gelegitimeerd door boetes en jaarpassen."
De partij Groen stipt aan dat er niet genoeg budget voorzien is voor het verduurzamen van de hele vloot van De Lijn. Vanden Berghe: "Het bijkomende budget van 400 miljoen euro voor elektrificatie van de vloot is uiteraard goed nieuws, maar vraag het aan elke expert: het is lang niet genoeg om tegen 2035 over een volledige elektrische vloot te beschikken bij De Lijn. De regering moet verder kijken dan haar neus en deze legislatuur lang is. Een beetje lange-termijnvisie is welkom, teken een plan uit voor nieuwe e-bussen, trams en voorzieningen zoals laadinfrastructuur en stelplaatsen."