llegale ontbossingen verdrievoudigd
04 Juni 2025

We hebben meer bos nodig. En dat kan alleen maar als massale boskap stopt en er meer wordt aangeplant.
Uit cijfers die Groen-fractieleider Mieke Schauvliege opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) blijkt dat de illegale ontbossing in Vlaanderen dramatisch is toegenomen. Waar in 2020 nog 45 hectare bos zonder vergunning werd gekapt, liep dit cijfer op tot maar liefst 130 hectare in 2023 en 140 hectare in 2024. Schauvliege: "Dit zijn hallucinante cijfers. Vlaanderen is nu al een van de meest bosarme regio’s in Europa. Je zou denken dat illegale ontbossingen dan prioriteit zijn maar de Vlaamse regering laat begaan. Meer zelfs, mensen die illegaal ontbossen worden beloond door een soepel regularisatiebeleid."
In 2020 bedroeg het aantal hectare bos dat gekapt werd zonder vergunning nog 45ha, in 2023 en 2024 was dit maar liefst 130ha en 140ha. De provincie Limburg kampt met de zwaarste problemen: bijna de helft van alle illegale ontbossingen in 2024 vond daar plaats. Schauvliege: "Bomen zijn in Vlaanderen vogelvrij door gebrekkige bescherming van de overheid. Bij illegale ontbossing verplicht de natuurinspectie tot bosheraanplanting, maar de ecologische schade is vaak enorm omdat het jaren duurt voordat een bos zijn oorspronkelijke waarde terugkrijgt. Een kind weet dat je met het aanplanten van jonge kleine boompjes niet op 1-2-3 een oud en waardevol bos herstelt."
Bovendien kunnen ontbossers vaak ontsnappen aan de heraanplant-plicht door achteraf een regularisatietraject op te starten, waarbij enkel boscompensatie vereist is. Schauvliege: "De illegale kapper wordt de facto eigenlijk beloond, want dan mag die zijn betonnen bouwproject verderzetten en hoeft die enkel elders in Vlaanderen nieuw bos aan te planten. De ecologische ravage is enorm natuurlijk. En zou jij blij zijn als een bos bij jou in buurt wordt gekapt en 100 kilometer verderop wordt gecompenseerd? Natuurlijk niet."
De explosieve stijging van illegale boskap staat in schril contrast met de Vlaamse ambitie voor bosuitbreiding. De huidige en vorige Vlaamse regering stelden zich tot doel om tegen 2030 10.000 hectare extra bos aan te planten. Sinds 2019 werd echter officieel slechts 2.244 hectare gerealiseerd, waardoor Vlaanderen nog zeer ver verwijderd blijft van deze ambitie. Schauvliege: "Dit gaat over het beleid van de vorige minister Zuhal Demir (N-VA) die veel communiceerde over bos, maar onder haar beleid verdween een record hoeveelheid bos illegaal onder de kettingzaag. Ik verwacht van haar opvolger en cd&v'er Jo Brouns niet veel beterschap: die man blinkt niet uit in daadkracht wat de bescherming van natuur betreft, we wachten nog steeds op zijn eerste concrete voorstel om te zorgen voor meer bosuitbreiding."