Mieke Schauvliege wordt Vlaamse fractieleider voor Groen

25 April 2023

Mieke Schauvliege wordt Vlaamse fractieleider voor Groen

'Of het nu gaat om de sluipende natuurvernietiging, de kinderopvang en ouderenzorg die afbrokkelen of het lerarentekort dat maar blijft toenemen: met deze Vlaamse regering gaat alles achteruit. Het komende jaar zullen we keihard verder werken om de Vlamingen te tonen dat een alternatief slechts een verkiezingsstem verwijderd is.'

Mieke Schauvliege zal Björn Rzoska opvolgen als fractieleider in het Vlaams Parlement. Dat werd vandaag unaniem beslist door de Vlaamse Groen-parlementsleden. De groene politica, die bio-ingenieur is van opleiding, zetelt sinds 2019 in het Vlaams Parlement en is de milieu- en natuurexperte van de partij. 'Met Mieke als fractieleider versterken we onze positie als natuur- en klimaatpartij in het Vlaams Parlement', klinkt het bij Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout. 'Tegelijk is Mieke, als keiharde werker, de ideale persoon om de Vlaamse regering op ál haar bevoegdheden aan te jagen, of het nu gaat om armoede, wonen, landbouw of andere thema's waar de regering ondermaats presteert. Deze wissel zal niet onopgemerkt voorbij gaan', klinkt het.

Hoewel Schauvliege nog maar sinds de meest recente verkiezingen in het parlement zetelt, liet ze zich al verschillende keren opmerken. Schauvliege is aanjager in het stikstofdossier, begon als eerste parlementslid vragen te stellen rond 3M en PFAS en dwong uiteindelijk een onderzoekscommissie af. Ook is ze luis in de pels van minister Demir wanneer het gaat over natuurbescherming - en uitbreiding.

Schauvliege is vastberaden om samen met de andere Vlaamse Groen-parlementsleden de Vlaamse regering het komende jaar nog het vuur aan de schenen te leggen. 'Of het nu gaat om de sluipende natuurvernietiging, de kinderopvang en ouderenzorg die afbrokkelen of het lerarentekort dat maar blijft toenemen: met deze Vlaamse regering gaat alles achteruit. Dat hoéft niet zo te zijn: die achteruitgang is het gevolg van politieke keuzes van deze Vlaamse regering. Het komende jaar zullen we keihard verder werken om de Vlamingen te tonen dat een alternatief slechts een verkiezingsstem verwijderd is', klinkt het vastberaden bij Schauvliege.

Schauvliege is naast parlementslid ook gemeenteraadslid in haar thuisgemeente Aalter. Voor haar politieke loopbaan werkte ze altijd in de groensector. Eerst als onderzoeker aan UGent, daarna opeenvolgend bij Velt vzw, bij het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en uiteindelijk als directeur van de Groendienst van de stad Gent.