'Als de Vlaamse Regering onze aanbevelingen volgt, gebeurt er nooit meer een PFOS-schandaal'

11 April 2022

'Als de Vlaamse Regering onze aanbevelingen volgt, gebeurt er nooit meer een PFOS-schandaal'

Voor Groen stond er één ding al vast vanaf de start van de onderzoekscommissie: zo'n schandaal mag nooit meer gebeuren.

De parlementaire onderzoekscommissie naar het PFOS-schandaal bij chemiereus in Zwijndrecht is afgelopen. Na maanden van onderzoek en hoorzittingen kwam de commissie met haar conclusies. 

Voor Groen stond er één ding al vast vanaf de start van de onderzoekscommissie: zo'n schandaal mag nooit meer gebeuren.

Het is de taak van de overheid om haar burgers en het milieu te beschermen. De industrie mag nooit voorgaan op gezondheid. Mieke Schauvliege beet zich vast in het dossier en streed voor sterke aanbevelingen om mens en milieu beter te beschermen in de toekomst. Het rapport is nu rond en de aanbevelingen zorgen voor een aardverschuiving in ons milieubeleid.

→ Vergunningen en milieubeleid worden vanaf nu afgestemd op wat het milieu en de omgeving aankunnen. Niet op wat economisch haalbaar is voor bedrijven.

→ We zorgen voor meer samenwerking in de diensten van de overheid. Dat leidt tot meer transparantie.

→ De jarenlange besparingen stoppen eindelijk. De milieu-inspectie zal echt haar werk kunnen doen.

→  We keren ook de bewijslast om. Dat betekent dat bedrijven nu zelf zullen moeten aantonen dat een product veilig is voor mens en omgeving. We hoeven zo niet meer te wachten tot er signalen van het tegendeel opduiken voor we een bepaald product kunnen verbieden.

Deze aanbevelingen kunnen voor een echte ommekeer zorgen in Vlaanderen. Over de politieke verantwoordelijkheid in dit dossier blijft het rapport daarentegen oorverdovend stil. Dat, terwijl er in 2017 duidelijk de (politieke) keuze gemaakt om Zwijndrecht en haar burgers niet op de hoogte te brengen toen alle alarmbellen afgingen. Daardoor konden zij niet ingrijpen. De Vlaamse Regeringen van de afgelopen jaren bespaarden bovendien telkens opnieuw op de milieu- en gezondheidsdiensten. Dit schandaal kon maar gebeuren omdat die diensten hun tanden jaar na jaar verloren. Daar dragen die ministers duidelijk een verantwoordelijkheid naar hun burgers toe. Het is jammer dat de Vlaamse Regering (N-VA, Open VLD en CD&V) die verantwoordelijkheid onder de mat probeert te vegen in plaats haar plicht te doen.

Je leest hierboven in de titel een als. Als de Vlaamse Regering onze aanbevelingen volgt, kan zo'n schandaal niet meer gebeuren. Het is dus aan de regering (N-VA, Open VLD en CD&V) om de aanbevelingen van het rapport in de praktijk om te zetten. Minister Demir zal kunnen bewijzen dat bescherming van de leefomgeving en de volksgezondheid voor haar inderdaad belangrijker is dan de industrie. De Groenen in het Vlaams Parlement blijven dit in elk geval opvolgen. Alle oplossingen liggen dankzij het werk van Groen op tafel, nu is de Vlaamse Regering aan zet.

Lees het volledige interview op Knack.be

Volg Mieke Schauvliege op

Facebook Twitter