Ook Reynders moet Israëlische ambassadeur op het matje roepen

04 December 2012

Israël maakt een leefbare Palestijnse staat volstrekt onmogelijk. Israël schendt hiermee het internationaal recht, want alle nederzettingen in bezet gebied zijn illegaal.

Als reactie op de statusverhoging van Palestina bij de VN kondigde Israël de bouw aan van 3.000 nieuwe nederzettingen en het achterhouden van 80 miljoen euro Palestijns belastingsgeld. Kamerlid Eva Brems (Groen): “Israël lapt hiermee het internationaal recht andermaal aan haar laars en begraaft de tweestatenoplossing. Minister Reynders (MR) moet de Israëlische ambassadeur op het matje roepen. Zijn Europese collega’s uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Zweden en Denemarken hebben dit reeds gedaan.”

De beslissing om nederzettingen te bouwen in het gebied wordt de "nucleaire optie" genoemd, zo waarschuwt Eva Brems. Het gebied vormt namelijk de corridor tussen de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, de gezochte hoofdstad van de Palestijnse Staat. Brems: "Israël maakt een leefbare Palestijnse staat volstrekt onmogelijk. Israël schendt hiermee het internationaal recht, want alle nederzettingen in bezet gebied zijn illegaal.”

Een Israëlische diplomaat bevestigde dat Israël deze beslissingen heeft genomen als reactie op de stemming in de VN. ”Dat Israël de schuld voor deze flagrante schendingen van het internationaal recht bij de Europese landen legt is werkelijk onvoorstelbaar” zegt Eva Brems.

Het zware diplomatieke protest van de Europese landen tegen de bouwaankondiging werd in Israël koel onthaald. Het kabinet van premier Netanyahu kondigde aan dat Israël niet van plan is haar plannen te wijzigen. Nochtans riep zelfs de VS haar bondgenoot op om haar plannen te ‘herzien’. Ook VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon veroordeelde deze provocatieve en volstrekt illegale démarche van de Israëlische regering.

"Premier Netanyahu slaat, op enkele weken van de parlementsverkiezingen in Israël, wild om zich heen," stelt Eva Brems. Meer dan ooit moet de Israëlische regering herinnerd worden aan haar internationale verplichtingen. Groen roept de Belgische regering dan ook op om dringend een duidelijk standpunt in te nemen ten aanzien van de Israëlische regering.