"Paniekerige wapenwedloop dramatisch voor natuurgebied"

17 Maart 2025

"Halsoverkop een nieuwe legerkazerne willen bouwen in een natuurgebied dat ontzettend belangrijk is op vlak van ecologie en klimaat, dat is panikeren."

Mieke Schauvliege, Vlaams fractieleider voor Groen en gemeenteraadslid in Aalter is verontrust over het militaire opbod dat aan de gang is. Burgemeester De Crem en Defensieminister Francken willen een nieuwe kazerne bouwen in natuurgebied Drongengoed, hoewel dat plan de vorige legislatuur nog van tafel was geveegd na hevig protest. "Drongengoed is het grootste aangeengesloten bosgebied in Oost-Vlaanderen. Het is een zeldzaam stuk Europees beschermde natuur dat gekoesterd wordt door de buurt. Als dit gebied ontsloten wordt voor zwaar vervoer of voor het huisvesten van 1000 militairen, dan zal dit grote gevolgen hebben voor de ecologische meerwaarde van het bos", waarschuwt Schauvliege. 

In het verleden waren er al plannen om op het militair domein in Drongengoed een nieuwe kazerne te bouwen. Toen was daar ook hevig protest tegen uit de buurt, meer dan 9000 mensen tekenden toen op korte tijd een petitie tegen de kazerne, waarna het plan voor een kazerne werd afgevoerd. In een vingerknip werd het nu terug op tafel gelegd.

"De tijden zijn veranderd en vragen antwoorden. Voor Groen betekent dat niet panikeren, maar organiseren", benadrukt Schauvliege. "Halsoverkop een nieuwe legerkazerne willen bouwen in een natuurgebied dat ontzettend belangrijk is op vlak van ecologie en klimaat, dat is panikeren." Als de plannen voor de nieuwe kazerne doorgevoerd zouden worden, betekent dat onder meer dat er stukken bos zouden verdwijnen omdat er nieuwe wegen aangelegd moeten worden naar het hart van het gebied, wat kan zorgen voor verkeersproblemen maar ook wateroverlast in de buurt door de bijkomende verharding. Ook het zware verkeer van pantservoertuigen dat af en aan zou rijden, zou dramatische gevolgen hebben voor de ecosystemen in het natuurgebied. Om van de gevolgen voor het klimaat nog maar te zwijgen.

Schauvliege benadrukt dat er beter eerst rustig gekeken wordt naar wat er nodig is, binnen een Europese strategie, vooraleer er halsoverkop nieuwe kazernes gebouwd worden. "Áls het tot de bouw van een kazerne komt, dan is het ook veel logischer dat dat gebeurt op militair domein dat al verhard is, in plaats van daar beschermde Europese natuur voor te gaan opofferen", besluit Schauvliege.