Parlement stemt in met waterstofwet

07 Juli 2023

Parlement stemt in met waterstofwet

"België is koploper in hernieuwbare waterstof. Door waterstof nu te reguleren versterken we deze voorsprong," Energieminister Van der Straeten.

Het federaal parlement heeft het licht op groen gezet voor de eerste Belgische waterstofwet, die het vervoer van waterstof via pijpleidingen reguleert. Het gaat wellicht over de eerste dergelijke wet wereldwijd.

De zware industrie, zoals de productie van staal, cement, aluminium en glas, is verantwoordelijk voor bijna een derde van de Belgische CO2-uitstoot. Ook het zwaar transport en de scheepvaart zijn grote vervuilers. Om die sectoren te vergroenen, moet ons land massaal groene waterstof importeren. Deze moleculen worden geproduceerd aan de hand van zonne- of windenergie uit bv de Noordzee, Zuid-Europa, het Midden-Oosten of Noord-Afrika.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) lanceerde in 2021 al een eerste federale waterstofstrategie om daar werk van te maken. De nieuwe waterstofwet voert een regelgevend kader in voor het vervoer van waterstof per pijpleiding.

Het is de bedoeling om één netbeheerder voor het vervoer van waterstof aan te duiden in ons land. Die wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van en de vrije toegang tot het vervoersnet en voor het garanderen van de kwaliteit van de waterstof.

België heeft op dit moment 600 kilometer aan pijpleidingen in het waterstofvervoersnetwerk, aldus Van der Straeten. Dat is het op één na grootste ter wereld na de VS, dat 2.600 kilometer pijpleiding heeft liggen. "België is koploper in hernieuwbare waterstof. Door het vervoer van waterstof nu te reguleren laten wij de verdere ontwikkeling van het waterstofnet en -markt in ons land toe, en versterken we daarom deze voorsprong."

België kan dankzij die voorsprong ook de "waterstofpoort naar Europa" worden. "Onze havens zijn wereldklasse en de bestaande vervoersinfrastructuur voor aardgas is relatief eenvoudig aan te passen voor waterstof. We zijn enorm goed geconnecteerd met onze buurlanden waar de vraag naar waterstof groeit”, aldus Van der Straeten. Samen met haar Europese partners alsook via haar MoU’s met Oman en Namibië werkt België aan de opening van haar waterstof-importroutes en aan de ontwikkeling van een wereldmarkt voor waterstof. Ook met Chili lopen gesprekken.

Blijf op de hoogte van het werk van Tinne Van der Straeten