Persvrijheid in de Palestijnse Gebieden onder vuur

06 Juni 2012

Eva Brems vroeg aan minister Reynders wat er ondernomen wordt om de persvrijheid in de Palestijnse autonome gebieden te verzekeren.

De Palestijnse Autoriteit doen op regelmatige basis beroep op het internationaal recht om de acties van de Israëlische regering aan te klagen. Maar zelf nemen ze hun verbintenissen onder dat internationaal recht niet altijd even ernstig, bijvoorbeeld op vlak van persvrijheid. Eva Brems vroeg aan minister Reynders wat gedaan wordt om het recht op persvrijheid in de Palestijnse autonome gebieden te verzekeren. Eva Brems vroeg aan minister Reynders wat er ondernomen wordt om de persvrijheid in de Palestijnse autonome gebieden te verzekeren.

Zo bericht de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq dat journalisten en internetactivisten in de Westelijke Jordaanoever in toenemende mate geconfronteerd worden met intimidatie vanuit de Palestijnse Autoriteit. Personen die zich kritisch uitlaten over de overheid worden gearresteerd en vervolgd. Ook werd de opdracht gegeven aan internetproviders om nieuwssites te blokkeren die kritische stukken hadden gepubliceerd over president Mahmoud Abbas. Daarmee gaat de Palestijnse Autoriteit in tegen het recht op persvrijheid, zoals gegarandeerd onder artikel 19 van het VN Verdrag inzake Burgerlijke Rechten en Politieke Rechten.

Eva Brems vroeg aan minister Reynders wat hij en zijn Europese collega's doen om het recht op persvrijheid in de Palestijnse autonome gebieden te vrijwaren. Een verslag hiervan vind je hier terug.