Mei Plasticvrij: een plasticvrije badkamer

10 Mei 2022

Mei Plasticvrij: een plasticvrije badkamer

Eigenlijk breng je met elke aankoop je stem uit: jij kan mee het signaal geven dat we verandering willen. 

Het is mei en dus de maand waarin we met z’n allen proberen ons plasticverbruik te reduceren onder de welluidende hashtag #meiplasticvrij.

Hier lees je wat eigenlijk het probleem is met / van al dat plastic. En zolang wij plastic blijven kopen, zal de plasticindustrie zich op de borst kloppen en zeggen dat verandering onmogelijk isEigenlijk breng je met elke aankoop je stem uitjij kan mee het signaal geven dat we verandering willen. 

Daarom geef ik vandaag tips mee over hoe je plasticverbuik in de badkamer kan minderen.

Zorg mee voor verandering

Stap 1: Refills

Hervulbare flesjes: ze geven niet alleen een minimalistische, opgeruimde indruk in je badkamer, ze zijn ook nog eens super tricks in de strijd tegen plastic. De eerste stap naar minder plastic: grote bidonnen van 5 liter douchegel kopen en dat telkens overgieten in het kleine flesje dat in de douche staat. Idealiter kun je die 5 liter-bidon ook weer inleveren. Of ga je met je kleine flesje naar een ‘refill-station’. Er zijn verschillende merken die een gamma aan douchegel, shampoo en conditioner hebben dat je kan navullen in de winkel waar je het gekocht hebt of online. Je krijgt dan meestal een korting op je aankoop. Een leuke extra: ecologisch en gezond gaan vaak hand in hand, deze producten zijn vaak ook een pak minder schadelijk voor de gezondheid!

Stap 2: Bars en zelf aan de slag

Nog een stap minder plastic voor shampoo, douchegel en conditioner en je zit bij de bars. Je vindt ze tegenwoordig in heel wat geuren en kleuren en op heel wat plaatsen. Wil je nog een stap verder gaan, kun je ze ook zelf maken. Een bar om je huid te hydrateren in plaats van een pot body lotion, ben ik in de winkel nog niet tegengekomen. Maar hier vind je wel een recept om het zelf te maken. Voor alles in je badkamer vind je tegenwoordig een plasticvrij alternatief. Lippenbalsem heb ik ook al zelf gemaakt via dit recept.

Ook voor tandpasta vind je tegenwoordig allerlei alternatieven. Het eenvoudigste zijn wellicht de tandpastatabletten: hiervoor stop je gewoon een tablet in je mond, je begint te kauwen en dan te poetsen. Spoelen en klaar. Tandpasta kun je ook eenvoudig zelf maken met kokosolie, natriumbicarbonaat (baking soda) en een paar druppels etherische olie. Tandpasta wordt tegenwoordig ook meer in glazen potjes verkocht. Ook voor tandenborstels van plastic zijn er heel wat alternatieven, waarvan de bamboe versies met verwisselbare kopjes de meest ecologische zijn. 

Ook hier heeft de overstap een voordeel voor je gezondheid. In heel wat cosmetica zitten microplastics. Wanneer je niet chemisch geschoold bent, is het heel moeilijk om te weten welke producten nu juist schadelijk zijn. Heb je geen zin of tijd om zelf je producten te maken, kun je je product altijd screenen via de website van Beat the Microbead

Stap 3: Wattenschijfjes en -staafjes

Wattenschijfjes zorgen voor een hoop afval. Overbodig afval, want je kunt gewoon een waslapje gebruiken. Of uitwasbare wattenschijfjes. Ik heb de mijne al jàren en krijg ze niet versleten. Ze zijn van biokatoen met bioflanel aan één kant. Ook voor wegwerp-wattenstaafjes (die dankzij de Europese richtlijn rond Single Use Plastics intussen verboden zijn) zijn er intussen heel wat alternatieven, zodat je zelfs niet meer naar de drogist moet om een voorraad in te slaan.

Stap 4: Scheren en hygiëne

Als je nadenkt over het principe van wegwerpscheermesjes, kun je eigenlijk alleen maar fronsen. Het enige dat vervangen moet worden, is het mesje. En toch gooien we telkens het hele handvat weg én kopen we nieuwe (in plastic verpakt dan weer). Veel logischer is een stevig handvat kopen en enkel het mesje te vervangen. Eigenlijk gewoon zoals we vroeger deden.

Scheerschuim gebruik ik al jaren niet meer. Je kunt gewone zeep gebruiken, maar er bestaan ook speciale scheerzepen die de huid nog zachter achterlaten. Die kan je zeker ergens in een winkel in je buurt vinden.

Op vlak van vrouwelijke hygiëne gebeurt er de laatste jaren heel wat. Uitwasbare maandverbanden, menstruatiecups, menstruatieondergoed, natuurlijke sponsjes (in plaats van tampons)… Ik heb zelf uitwasbare maandverbanden, maar moet toegeven dat ik op erg lange dagen soms opzie tegen het heen- en weergezeul van die verbandjes. Daarom ben ik blij dat er ook nog wegwerpmaterialen bestaan zonder chemische troep (want chemische troep in combinatie met intieme hygiëne vind ik maar akelig) én gemaakt van afbreekbare materialen.

Wat moet er nog veranderen?

Dat we als consumenten tonen dat we best in staat zijn onze levensstijl te veranderen én zo ook de markt mee sturen, is één ding. Maar ook de overheden dragen hierin een rol. Op Europees niveau wordt er gewerkt aan een voorstel om microplastics te verminderen. De publieksconsultatie loopt nog, dus aarzel zeker niet om je feedback mee te geven! Verder moeten we streven naar nog strengere regelgeving rond wegwerpproducten. Hebben we de afgelopen maanden die plastic wattenstaafjes of rietjes echt gemist? Neen toch. En dat zal ook wel gelden voor die plastic scheermesjes en miniflacons voor zeep.

Facebook - Linkedin - Website