Plenaire stemming moet natuurherstelwet redden
27 Juni 2023
“In juli moet het parlement absoluut een meerderheid behalen in het belang van onze natuur en gezondheid. Vandaag zetten de christendemocraten de toekomst van onze economie, klimaat en natuur op het spel om hun politieke achterban te plezieren. Klimaattreuzelaars zetten hiermee de gezondheid van alle burgers en de generaties die na ons komen op het spel. Een overgrote meerderheid van de lidstaten ziet het belang van natuurherstel in, ook het parlement moet onze Europese natuur beschermen.”
De milieucommissie in het Europees Parlement vond vandaag geen meerderheid om de amendementen op de natuurherstelwet goed te keuren. Twee weken eerder werd het volledig dumpen van de wet al voorkomen. Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu kijkt hoopvol naar de plenaire stemming in juli: “In juli moet het parlement absoluut een meerderheid behalen in het belang van onze natuur en gezondheid. Vandaag zetten de christendemocraten de toekomst van onze economie, klimaat en natuur op het spel om hun politieke achterban te plezieren. Klimaattreuzelaars zetten hiermee de gezondheid van alle burgers en de generaties die na ons komen op het spel. Een overgrote meerderheid van de lidstaten ziet het belang van natuurherstel in, ook het parlement moet onze Europese natuur beschermen.”
Eerder hebben de EU-lidstaten zich met een ruime meerderheid voor de natuurherstelwet uitgesproken. Volgens Matthieu wil een absolute meerderheid van de Europese burgers dat hun natuur beter wordt beschermd: "De groene fractie zal alles op alles zetten, want de natuur speelt een enorm belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatcrisis. Meer dan de helft van de CO2-uitstoot wordt opgenomen door de natuur. Bovendien stelt natuur ons ook veilig tegen extreme weersomstandigheden door de klimaatcrisis. Natuur werkt als een spons die regen opvangt, beschermt tegen droogte en overstroming, en hitte tegenhoudt. De plenaire stemming in juli wordt de laatste kans voor onze natuur."
Op aansturen van Boerenbond en de agro-industrie slaagden de christendemocraten erin om de aanpassingen van de milieucommissie op de natuurherstelwet te torpederen. Zelfs financiële steun voor boeren die natuurherstelmaatregelen willen invoeren stemden christendemocraten weg. Ze maakten daarvoor een deal met extreemrechts en een deel van de liberalen. Matthieu: "De politieke manoeuvres van de conservatieven zijn onverantwoordelijk voor de toekomst van zowel onze boeren als de natuur, maar de strijd is nog niet gestreden. In juli willen we wél een meerderheid halen tijdens de plenaire zitting."
Blinde collega's
Matthieu: "De wet wil de natuur die er vandaag al is beter beschermen. Je moet al blind zijn om niet te zien dat het ontzettend slecht gaat met onze natuur, bijen en vlinders die verdwijnen in razendsnel tempo. Met een ambitieuze natuurherstelwet vechten we voor meer bossen, meer biodiversiteit en een betere gezondheid voor ons allemaal. Ik roep mijn collega's op te stemmen voor méér en betere natuur op de plenaire stemming in juli."
De groenen staan daarin niet alleen. Naast de natuurbeweging stonden de voorbije weken meer dan 3.000 wetenschappers op de barricades voor de natuurherstelwet. Heel wat landbouworganisaties en zelfs 50 grote bedrijven zoals Nestlé, Coca-Cola, H&M en IKEA wilden niets weten van een pauzeknop. Zij zien in dat de natuurherstelwet elke Belg 6 euro zou kosten maar wel 55 euro per persoon zou opleveren, dat is 9 keer meer opbrengst dan investeringen. "Kijk naar de overstromingen in Wallonië, extreme droogte in het zuiden van Europa en recent nog overstromingen in Frankrijk en Italië. Maar ook bij ons kunnen boeren hun aardappelen soms niet planten door aanhoudende droogte. Met de natuurherstelwet bieden we opnieuw zuurstof aan biodiversiteit, het klimaat, de bevolking, de landbouw en onze economie,” aldus Matthieu.
Het vervolg
De lidstaten hebben hun positie bepaald voor een ambitieuze natuurherstelwet. In juli stemt het Europees Parlement haar finale positie over de wet, waarna de onderhandelingen tussen de lidstaten, de Commissie en het parlement kunnen starten.