Groen doet drie concrete voorstellen voor politieke vernieuwing in Brussel: "Efficiënter en transparanter"

08 November 2024

Groen doet drie concrete voorstellen voor politieke vernieuwing in Brussel:

"Politieke vernieuwing is essentieel om het vertrouwen in de politiek te herstellen."

Groen wil Brussel verder vernieuwen met drie concrete hervormingen die de transparantie, efficiëntie en democratische controle moeten versterken. "Politieke vernieuwing is essentieel om het vertrouwen in de politiek te herstellen," zegt Groen-fractieleider Stijn Bex. "We grijpen ook deze legislatuur de kans om blijvend werk te maken van goed bestuur in Brussel."

Groen dient deze week drie voorstellen in om de Brusselse politiek transparanter en efficiënter te maken. De partij pleit voor een vereenvoudiging van de vele Brusselse overheidsinstellingen, zodat de structuur duidelijker en toegankelijker wordt voor burgers. Daarnaast wil Groen een vertegenwoordiger van de oppositie openemen in de raden van bestuur van gewestelijke instellingen, wat de democratische controle moet versterken. Ten slotte vraagt de partij om een jaarlijks kadaster van subsidies, zodat Brusselaars weten welke organisaties overheidsgeld ontvangen en waarvoor, wat de transparantie rond publieke middelen vergroot.

Overheidsinstellingen vereenvoudigen

Brussel telt een groot aantal openbare instellingen die de bestuurlijke structuur onnodig complex maken. Groen vraagt in een resolutie aan de Brusselse Regering om voorstellen te doen om de Brusselse instellingen in kaart te brengen en te vereenvoudigen. Door een duidelijk overzicht te creëren van alle bestaande instellingen, kan dubbelwerk worden aangepakt en middelen efficiënter worden ingezet. "Brussel is complex," zegt Bex, "en net daarom is het cruciaal om transparantie te bieden. Vereenvoudiging zal de toegankelijkheid en doeltreffendheid van onze overheidsdiensten vergroten, en ook de Brusselaar zal vlotter weten waar hij terecht kan."

Democratische controle in raden van bestuur

Momenteel zetelen vertegenwoordigers van de regering en dus van de meerderheidspartijen in de raden van bestuur van gewestelijke instellingen, zoals Actiris en de MIVB. "Het uitsluiten van de oppositie sluit ook een gezonde democratische controle uit," stelt Bex. Groen stelt daarom voor om in deze raden ook telkens een vertegenwoordiger van de oppositie op te nemen om de politieke controle te versterken. Dit is belangrijk voor het evenwicht in de besluitvorming en voorkomt een gesloten cultuur waarin enkel de meerderheid inspraak heeft. "Door oppositievertegenwoordiging wordt de besluitvorming transparanter en democratischer", klinkt het.

Kadaster voor subsidies

Om het Brusselse budget transparanter te maken, stelt Groen voor een jaarlijks kadaster aan te leggen van alle subsidies, inclusief wie hoeveel en waarvoor ontvangt. Brussel kent veel steunmaatregelen voor verenigingen, organisaties en bedrijven, maar er is vaak onduidelijkheid over de verdeling en het gebruik van deze middelen. Door deze informatie openbaar te maken, kan de overheid verantwoording afleggen en de burger inzicht geven in het gebruik van publieke middelen. "De verlening van subsidies moet helder en inzichtelijk zijn," aldus Bex. "Op die manier kan iedereen zien hoe de overheid haar financiële middelen besteedt en welke organisaties hiervan profiteren."

Groen wil ook deze legislatuur politieke vernieuwing hoog op de agenda te zetten voor een democratischer, transparanter en beter bestuurd Brussel. "Deze voorstellen zijn een volgende stap richting een modernere en toegankelijkere Brusselse overheid die werkt in het belang van álle inwoners", besluit Bex.