Reële wachttijd abortus langer dan 6 dagen: "Hoog tijd dat deze mannenregering vrouwen laat beslissen over eigen lichaam" (Groen)
29 Maart 2025

"Eens een vrouw beslist heeft, hoort ze de nodige zorg te krijgen. Iemand daar nog 6 dagen, of in de praktijk zelfs langer, op laten wachten, is pesterij die perfect vermeden kan worden."
Uit een nieuwe studie van de UA over de toegankelijkheid van abortuszorg in Vlaanderen blijkt dat de verplichte wachttijd van 6 dagen in de realiteit vaak oploopt tot 10 dagen of meer. Ook toont de studie aan dat de wachttijd geen nut heeft, maar vooral psychologisch belastend is. "Groen verzet zich al jaar en dag tegen de wachttijd van 6 dagen die de paternalistische en gedateerde abortuswet oplegt aan vrouwen. Nu blijkt dat vrouwen niet zes, maar vaak wel tien dagen moeten wachten voor ze de zorg krijgen waar ze recht op hebben en dat die wachttijd helemaal nergens toe dient: ze zijn vóór de eerste consultatie al zeker van hun keuze," zegt Groen-Kamerlid Petra De Sutter. "De wachttijd heeft bovendien een belangrijke mentale impact. De studie toont dat die als neerbuigend en vernederend ervaren wordt. Het is hoog tijd dat deze mannenregering vrouwen laat beslissen over hun eigen lichaam", aldus De Sutter die aandringt op een dringende herziening van de abortuswetgeving.
3 april bestaat de abortuswetgeving 35 jaar. Volgens de huidige wet kan abortus in ons land tot 12 weken in de zwangerschap en na 6 dagen wachttijd. De studie van de UA toont met kwalitatief onderzoek aan dat die wachttijd een zware psychologische belasting legt op de vrouwen in kwestie. "Vrouwen die een zwangerschap willen afbreken hebben daar al heel goed over nagedacht voor ze naar een abortuscentrum stappen. Eens een vrouw beslist heeft, hoort ze de nodige zorg te krijgen. Iemand daar nog 6 dagen, of in de praktijk zelfs langer, op laten wachten, is pesterij die perfect vermeden kan worden", aldus De Sutter.
Uit de nieuwe studie van de Universiteit Antwerpen blijkt bovendien dat de wachttijd van zes dagen in de praktijk vaak langer is. Eerst wordt bevraagd of je zeker de zwangerschap wil afbreken waarna de wachttijd ingaat. Zijn die zes dagen verstreken, dan pas kan een afspraak gemaakt worden waarbij ook rekening gehouden moet worden met beschikbaarheid van de artsen, weekends en feestdagen waardoor in werkelijkheid de wachttijd al snel kan oplopen, soms tot 10 dagen.
"De huidige abortuswetgeving is hopeloos gedateerd. Vrouwen in ons land die een zwangerschap willen afbreken, botsen op tal van drempels die 35 jaar geleden door een mannenregering voor hen gemaakt zijn. Ook vandaag is het een mannenregering die geen doortastende hervorming heeft opgenomen in het regeerakkoord. Ik vind dat niet alleen tenenkrullend, maar ook compleet onverantwoord als arts", zegt De Sutter. "Schaf dus de paternalistische wachttijd af en trek de termijn op naar 18 weken. Niet alleen wij vragen dat, ook de vrouwenbeweging, de abortuscentra en alle onafhankelijke experten."