Net als Groen hecht ik ontzettend veel belang aan transparantie naar de burger toe. De gedragscode van het Europees Parlement eist dat leden uitsluitend in het algemeen belang handelen, dat is niet meer dan logisch.
Transparantieregister
Om de transparantie van de EU te verbeteren deel ik samen met mijn team alle contacten die we hebben met belangengroepen en lobbyisten in een transparantieregister. Zodra we ontmoetingen inplannen met bijvoorbeeld bedrijfsleiders of ngo's geven we dat netjes aan in het register. Je kan het register bekijken via onderstaande link.
Bekijk hier het transparantieregister
Algemene onkostenvergoeding
Om het werk als Parlementslid te kunnen uitvoeren, ontvangen parlementsleden een algemene onkostenvergoeding (GEA) van €4.950 per maand ter dekking van onkosten die ze maken in het kader van hun parlementair werk. Hieronder vallen kosten voor het huren en beheren van kantoren, versnapperingen en koffie's, werklunches, internetabonnementen, laptops en telefoons, het organiseren van conferenties enz.
Volgens de regels van het Europees Parlement is het GEA-budget één van de weinige uitgaven die Parlementsleden niet moeten verantwoorden. Ik kies ervoor dat wel te doen, en onze GEA te laten doorlichten door een onafhankelijke boekhouder die twee keer per jaar onze uitgaven toetst aan de budgetrichtlijnen van het Europees Parlement. Het restbedrag stort ik op het einde van elke legislatuur terug naar het Europees Parlement en dus naar de burger.
Onze fractie wil de beste van de klas zijn wanneer het om transparantie en naleven van de regels gaat. Daarom leggen we onszelf volgende maatregelen op:
- De GEA moet op een aparte bankrekening worden gestort;
- aan het einde van elk mandaat moeten Groenen/EVA-Europarlementsleden alle niet-uitgegeven GEA-fondsen terugstorten naar de rekeningen van het Europees Parlement;
- alle kastickets moeten door parlementsleden worden bewaard tot ten minste het einde van hun mandaat;
- een overzicht van de uitgaven per categorie moet worden gepubliceerd of op zijn minst op verzoek beschikbaar zijn (bijv. communicatiekosten, kantoorhuur, kantoorbenodigdheden, enz.);
- groenen/EVA-leden moeten hun uitgaven die worden gedekt door de algemene onkostenvergoeding laten controleren door een officiële externe boekhouder en moeten het controleverslag, inclusief de
- categorieën van uitgaven, elk jaar op de website van het Parlement publiceren.
Financieel attest boekhouder 2023
Financieel attest boekhouder 2022
Financieel attest boekhouder 2021