Speech campagnestartdag

Of het nu gaat om eerlijk klimaatbeleid, goede betaalbare zorg, of eerlijke kansen: de kiezer kan op ons rekenen. Terwijl de Vlaamse regering de afgelopen jaren faalde op deze fronten, maken wij ze tot speerpunten van deze verkiezingen.

Alleen het gesproken woord telt

Nadia

Ik ga meteen met de deur in huis vallen, want 2024 is een héél belangrijk jaar. De helft van de wereldbevolking staat op het punt te stemmen, een keuze te maken die niet alleen henzelf, maar de hele samenleving beïnvloedt.

De voorbije jaren zag je steeds vaker hoe partijen, wereldwijd en ook hier, steeds meer opschuiven naar rechts en blindelings populisten achternalopen in een poging kiezers te winnen. Het resultaat? Een samenleving waarin politieke grenzen steeds harder worden, waar extreme uitspraken normaal lijken te worden, en waar mensen aan hun lot worden overgelaten.

Maar wij doen het anders. Voor ons draait politiek om oplossingen. Dat betekent de uitdagingen zien, benoemen en aanpakken. Dat is wat wij als groenen wél nog doen. Daar kan de kiezer op vertrouwen.

Of het nu gaat om eerlijk klimaatbeleid, goede betaalbare zorg, of eerlijke kansen: de kiezer kan op ons rekenen. Terwijl de Vlaamse regering de afgelopen jaren faalde op deze fronten, maken wij ze tot speerpunten van deze verkiezingen. Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd: enkel met Groen zorgen we voor die broodnodige systeemverandering. Enkel met Groen pakken we de klimaatcrisis aan én bouwen we  aan een eerlijkere samenleving.

Jeremie

Onze unieke en nooit aflatende strijd voor grondrechten, voor die eerlijke samenleving, die zie je in héél ons programma. Ik wil eerst en vooral onze politieke raad en onze studiedienst even heel hard bedanken voor hun werk de voorbije maanden: het programma dat er dankzij hen ligt is er een om fier op te zijn, merci! We zijn een partij die heel helder ergens voor staat en dat is dankzij jullie.

Het programma komt vandaag online en je kan het dan op je gemak lezen, maar nu stellen we graag al onze 12 prioriteiten uit het programma kort aan jullie voor. Het is een uniek aanbod, een cocktail die je enkel met Groen krijgt. De eerste vier gaan over het aanpakken van de klimaatcrisis met eerlijk klimaatbeleid. Dat betekent heel concreet:

 • Beter en goedkoper openbaar vervoer. Zodat iedereen zich vlot, veilig en comfortabel kan verplaatsen, in de stad én op het platteland.
 • Natuur in elke buurt: want iédereen heeft recht op natuur en een gezonde omgeving, of je nu in een stad woont of op 'den buiten'
 • Dat betekent ook groene energie goedkoper maken, zoals onze minister Tinne Van der Straeten doet. Want groene, betaalbare energie van bij ons is de goedkoopste die er is en de enige die daalt in prijs. Daarmee zorgen we voor lagere facturen en daalt onze uitstoot.
 • En eerlijk klimaatbeleid, dat betekent ook de grote vervuilers aanpakken. Zij die op kap van onze toekomst grote winsten blijven maken. Zij horen de kosten van de klimaatcrisis te dragen, in plaats van privileges te krijgen.

Werk maken van eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt en de verbinding maken tussen mens planeet én portemonnee, dat gebeurt énkel met Groen.

Nadia

Een ding is afgelopen jaren, maanden en weken alleen maar duidelijker geworden. Pijnlijk duidelijk zelfs. En jullie haalden het daarnet ook al aan in de Q&A: Enkel bij Groen staat het klimaat nog op de agenda. En enkel met Groen gaan we die strijd voeren.

Terwijl in 2019 elke traditionele partij opportunistisch probeerde te profiteren van de klimaatprotesten, hebben ze nu de strijd tegen de klimaatcrisis volledig laten vallen. Vorige verkiezingen was het nog vechten om op de foto te staan met de klimaatjongeren maar nu laten ze hen simpelweg in de steek. Sommige partijen gedragen zich als regelrechte klimaatsaboteurs en andere partijen reppen er gewoonweg niet meer over. Met geen woord. Il faut le faire.

Daarmee laten ze niet alleen het klimaat, maar ook de samenleving in de steek. Onze studiedienst rekende het uit. In ons land gaat er jaarlijks meer dan 20 miljard – ja, twin-tig miljard - naar fossiele subsidies. België bevindt zich in de top vijf van landen in de EU die bedrijven in leven houden met een fossiel infuus. Een heel bedenkelijke podiumplaats waar we graag vanaf willen.

En terwijl grote olie- en gasbedrijven miljarden slurpen, trekt de Vlaamse regering zich niets aan van duizenden gewone mensen die elke maand vechten met de armoedegrens.  Om armoede aan te pakken is er zogezegd nooit budget. Nochtans - ook dat berekende onze studiedienst - is er amper 1,5 miljard nodig om alle uitkeringen en pensioenen boven de armoedegrens te trekken.


Jeremie

De rechts-conservatieve krachten zullen het proberen, maar laat je dus niets wijsmaken. Er ís geld als we de juiste keuzes maken. Het zijn de prioriteiten die totaal verkeerd liggen bij de machtspartijen: zij gaan het geld liever halen door te besparen op gezondheidszorg of door de brutolonen te verlagen. Maar geld moet je halen waar het te rapen valt: bij die grote vervuilers en de extreemrijken.

Het gaat trouwens niet alleen om de klimaatcrisis. De strijd voor een eerlijkere samenleving, dat betekent ook strijden voor eerlijke kansen voor iedereen door bijvoorbeeld extreme rijkdom te gaan herverdelen. Dat brengt mij bij de volgende 4 prioriteiten van ons programma.

 • Extreemrijken eerlijk belasten is de eerste. Wie een netto kapitaal heeft van 2,5 miljoen of meer, dat zijn de 1% rijkste Belgen in ons land, die kunnen best wat meer bijdragen. Wij vinden het véél logischer om hen via een miljonairsbelasting meer te laten bijdragen, in plaats van te besparen op gezondheidszorg of sociale zekerheid.
 • Eerlijke kansen voor iedereen, dat betekent ook een eerlijk inkomen voor iedereen. We zeiden het daarnet al: met amper 1,5 miljard kan je alle uitkeringen en pensioenen boven de armoedegrens trekken. En met een fiscale hervorming willen we ervoor zorgen dat iedereen die werkt meer overhoudt aan het einde van de maand. Werken hoort te lonen.

 

Nadia

 • Het betekent ook eerlijke kansen op school. Wij willen dus gratis onderwijs voor elk kind. Want onderwijs is dé motor tegen ongelijkheid. Voor ons mogen je kansen op school niet afhangen van hoe dik de portemonnee van je ouders is.

 • En het betekent ook opstaan tegen racisme. De zware straf die deze week door de rechter aan Dries Van Langenhove werd opgelegd wegens het aanzetten tot haat, racisme en geweld, was een belangrijk signaal voor iedereen die zich inzet tegen racisme en ongelijkheid. Want het valt niet te ontkennen, jullie zeiden het daarnet ook, met bijna 30% in de peilingen voor extreemrechts is het een zware strijd. Het is een strijd die we als politieke partij bijna alleen voeren, terwijl alle andere partijen, van links tot rechts, opschuiven naar rechts.  Groen is de énige complexloze progressieve partij die overblijft en de énige partij die deze strijd nog onverminderd voert. En daar ben ik trots op.

Groenen tonen de weg in de strijd voor meer gelijkheid. Of het nu gaat om de strijd tegen racisme of breder de strijd voor mensenrechten: wij zijn jullie bondgenoot. En ik maak dus van dit podium ook even gebruik om jullie allemaal op te roepen om morgen naar Brussel te komen voor de betoging tegen het verschrikkelijke geweld in Gaza. Onze vicepremier Petra De Sutter voerde de druk al verschillende keren op in de regering en dat wérkt.

 • We riepen als eersten op tot een staakt-het-vuren en dat is nu het Belgisch standpunt
 • We riepen als eerste op tot sancties, ook dat is nu een Belgisch standpunt
 • We riepen als eersten op tot een tijdelijke boycot van Israël en andere partijen traden ons bij.

Het zijn enkele voorbeelden om te tonen dat druk zetten werkt. Ook op straat. Dus ik hoop jullie daar morgen ook allemaal te zien, ik zal er ook zijn. Het doel is duidelijk: de waanzin in Gaza stoppen en vrede, veiligheid en vrijheid voor de Palestijnen.


Jeremie

In een eerlijke samenleving zorgen we voor goede betaalbare zorg voor iedereen. Toegang tot zorg, is geen luxe en mag dat ook niet worden. Het is een basisrecht. Maar vandaag wordt dat lang niet altijd verzekerd. Ons zorgsysteem staat onder extreme druk. Mensen die een tandartsbezoek overslaan uit angst voor de factuur, of mensen die steeds dieper wegzakken omdat ze te lang moeten wachten op psychologische hulp. In een eerlijke, warme samenleving, heeft iédereen toegang tot goede betaalbare zorg. Ook dát is een kwestie van meer gelijkheid.

En dus willen we de gezondheidszorg versterken in plaats van erop te besparen. Ik stel jullie ook hier graag onze 4 prioriteiten voor:

 • Groen wil meer zorgverleners met tijd voor jou. Zorgverleners van de kinderopvang tot de jeugdhulp houden het niet langer vol. Ze vallen uit ondanks de liefde voor hun job. Wij willen betere werkomstandigheden en verloning voor alle zorgverleners die onze samenleving dragen.
 • Twee: als je hulp nodig hebt, fysiek of mentaal, dan moet je die krijgen. In de federale regering maakten we psychologische hulp betaalbaar. Maar op Vlaams niveau willen we ook de wachtlijsten aanpakken, zodat je nooit meer moet wachten op een psycholoog.
 • We willen dat mensen weer meer kunnen beslissen over hun eigen tijd in plaats van omver geblazen te worden door de dagelijkse ratrace. Of het nu gaat om het gezonde work-life balance, meer geboorte- of ouderschapsverlof of minder uren werk voor zware beroepen: je verdient meer tijd voor wie je graag ziet.
 • En vier: op je oude dag zorgen we voor betaalbare zorg in je eigen buurt en op jouw maat. Dat betekent betaalbare, warme zorg aan huis voor wie nog zelfstandig kan wonen, en kleinere, betaalbare zorgwoningen voor wie extra steun nodig heeft.

 

Nadia

Nog minder dan 100 dagen en dan is het zover: de eerste keer naar de stembus. Ik hoop dat jullie ook vol goesting en energie zitten om er een lap op te geven. 

Een groene golf laten rollen door Vlaanderen, Brussel België en Europa, dat doen we enkel met Groen en dat doen we enkel met jou. We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld: 100.000 deurbezoeken de komende maanden. Dat kunnen we niet met twee, daarvoor gaan we jullie keihard nodig hebben. Deur aan deur gaan, flyeren, supporteren bij debatten, in gesprek gaan met buren, vrienden, collega's. Jij kan mee het verschil maken.

Wij zijn klaar, na vandaag zijn jullie ook hélemaal geprept, en zoals je zonet kon horen is ook ons programma klaar.

 

Jeremie

We gaan voor 12 prioriteiten in de strijd voor een eerlijkere samenleving.

12 keuzes voor de toekomst.

12 strijdpunten voor 9 juni en 13 oktober.

En 1 ding is duidelijk: enkel met jullie hulp maken we daar werk van.

Enkel met Groen maken we daar werk van.

 

Merci!