Petra De Sutter roept op tot staakt het vuren in Gaza

19 Oktober 2023

Petra De Sutter roept op tot staakt het vuren in Gaza

'Als arts kan ik me niet inbeelden dat ik zou moeten beslissen welke patiënten ik noodgedwongen achterlaat' - Petra

Als we niet willen dat Gaza doodbloedt, roept Europa best zo snel mogelijk op tot een staakt-het-vuren. Want de beelden die ons vandaag bereiken, zijn onheilspellend.

Als arts kan ik me niet inbeelden dat ik het ziekenhuis zou moeten evacueren en beslissen welke patiënten ik noodgedwongen achterlaat. In een gebied waar de helft van de bewoners kinderen zijn, is dit momenteel de rauwe realiteit.

Net daarom moet Europa onmiddellijk aandringen de wapens neer te leggen. We kunnen nu niet aan de zijlijn blijven staan. Binnen de Belgische regering zal ik daarvoor pleiten.

Decennialang al groeien generaties Palestijnen op in bezet gebied. Ze worden niet behandeld als gelijke burgers en hebben niet dezelfde rechten als Israëlische burgers. En vandaag, opnieuw, betalen de Palestijnen een torenhoge prijs voor dit voortdurend conflict.

Laten we dus de hand reiken aan deze slachtoffers. Er is dringend nood aan een veilige toegangsweg, zodat hulpverleners en hulppakketten tot bij de slachtoffers in Gaza geraken. Ook een humanitaire corridor moet verzekerd blijven. En de humanitaire hulp van Europa en België blijft levensnoodzakelijk.

Je kan de wrede acties aan beide kanten perfect veroordelen, en tegelijk de kern van het probleem benoemen: het uitblijven van de Palestijnse staat en de bezetting die al decennia duurt.

Maar nu moet er eerst een staakt-het-vuren komen. Israël moet het internationaal recht respecteren. Hamas moet de gijzelaars vrijlaten. En hopelijk komt er daarna zo snel mogelijk een politieke oplossing, besproken aan een onderhandelingstafel.

Laten we hopen dat de wapens zo snel mogelijk zwijgen – liever vandaag dan morgen pas.

Bezorgde groet
Petra

Bekijk mijn oproep op Instagram