Steden krijgen meer grip op Airbnb

29 Februari 2024

Steden krijgen meer grip op Airbnb

"Een woning kopen of huren wordt steeds duurder, maar ondertussen worden overal in Europa huizen opgekocht voor verhuur op Airbnb. Huizen zijn om in te wonen, niet om woekerwinsten op te maken. Illegaal verhuur van vakantiewoningen moet eruit, de woningprijzen zijn zo al hoog genoeg. Met deze wet pakken we dat aan."

Airbnb en andere verhuurplatformen worden verplicht tot meer transparantie. Het Europees Parlement stemde hierover een nieuwe wet waarmee ze de wildgroei aan vakantieverhuur beter wil reguleren. Europees Parlementslid Sara Matthieu: "Een woning kopen of huren wordt steeds duurder, maar ondertussen worden overal in Europa huizen opgekocht voor verhuur op Airbnb. Huizen zijn om in te wonen, niet om woekerwinsten op te maken. Illegaal verhuur van vakantiewoningen moet eruit, de woningprijzen zijn zo al hoog genoeg. Met deze wet pakken we dat aan."

De wet is een initiatief van de groenen in het parlement. Matthieu: "Wat ooit begon als een sympathiek initiatief om mensen van overal ter wereld in jouw huis te verwelkomen, is nu een zakenmodel dat woekerwinsten maakt en huizenprijzen omhoogstuwt. Vooral in steden worden steeds meer huizen en appartementen uit de woningmarkt gehaald, omdat verhuur aan toeristen meer opbrengt. Betaalbaar wonen staat flink onder druk."

Sommige steden, zoals Brussel, Parijs en Praag, werkten al eigen regels uit, wat een wildgroei aan lokale systemen oplevert. Daarom creëert Europa een gelijk speelveld voor verhuurplatformen in alle lidstaten. Dankzij de nieuwe wet moeten platforms meer data delen met steden, waardoor het makkelijker wordt een stad om illegale verhuurders aan te pakken. Platformen moeten aangeven hoeveel nachten en aan hoeveel personen wordt verhuurd. Door meer transparantie te creëren willen steden meer grip krijgen op de platformverhuur.

Matthieu: "Voor de groenen is dit slechts een eerste stap. Het is nu vooral belangrijk dat de regels worden nageleefd. Lokale besturen moeten dit actief controleren, in Gent doen we dat vandaag al."