Stemming Palestina: Groen tevreden dat kernkabinet is gezwicht

29 November 2012

De afgelopen dagen hebben Groen en Ecolo de druk op de regering verhoogd om de onthouding te laten ombuigen in een voor-stem.

Groen is tevreden dat België enkele uren voor de stemming in de VN haar standpunt heeft gewijzigd en 'voor’ gaat stemmen. De afgelopen dagen hebben Groen en Ecolo de druk op de regering verhoogd om de onthouding te laten ombuigen in een voor-stem. Kamerlid Eva Brems (Groen): “We doen aan politiek om de samenleving te veranderen en vorm te geven aan het beleid. Als lid van de oppositie ben ik tevreden dat de regering naar ons heeft geluisterd en haar standpunt heeft aangepast.”

Minister Reynders (MR) moet nu ook het voortouw nemen en andere landen overtuigen om ‘voor’ te stemmen. Omdat in de Algemene Vergadering geen veto geldt, maakt de Palestijnse vraag een grote kans. Groen steunt het Israëlische en Palestijnse volk in hun recht op zelfbeschikking en hun recht om in vrede en veiligheid te leven binnen internationaal erkende grenzen, in overeenstemming met de VN-resoluties.

De erkenning van de Palestijnse staat verhoogt de politieke druk op de Israëlische autoriteiten om de illegale kolonisering ongedaan te maken. Al meer dan veertig jaar bezet Israël de Palestijnse gebieden. Met het verhoogde diplomatieke statuut kunnen de Palestijnen met aanklachten tegen schendingen van het internationaal recht door Israël naar het Internationaal Strafhof in Den Haag trekken. ”Dat is een goede zaak: hoe meer gaten er worden gedicht in de strijd tegen straffeloosheid, hoe beter” aldus Brems en Mensenrechtenspecialiste.