Er is maar één kant te kiezen: die van de burgerslachtoffers

10 Oktober 2023

Er is maar één kant te kiezen: die van de burgerslachtoffers

De ene misdaad rechtvaardigt de andere niet. Mensenrechten zijn er voor iedereen.

Het geweld waarmee terroristische organisatie Hamas afgelopen zaterdag Israël binnenviel is meer dan afschuwelijk. Hamas-infiltranten zaaiden terreur op ongekend gruwelijke wijze. We leven mee met de slachtoffers.

Opnieuw zijn onschuldige burgers het slachtoffer van een conflict dat boven hun hoofden wordt uitgevochten. Dat maakt mensen bang en kwaad. Tegelijk is dat net wat Hamas wil. En Hamas, dat is niet de Palestijnse bevolking. De Palestijnse bevolking, dat zijn 2 miljoen burgers. De Israëlische overheid onderdrukt hen al decennialang en pleegt ook nu oorlogsmisdaden. De ene waarheid bestaat naast de andere.

De Israëlische autoriteiten maken zich op voor een volledige belegering van Gaza. Hierbij werd aangekondigd geen water, voedsel, brandstof en elektriciteit meer aan het gebied te leveren. Dit is een vorm van collectieve bestraffing, verboden onder het internationaal humanitair recht. Israël kondigt hier oorlogsmisdaden aan die absoluut onaanvaardbaar zijn. 

Met Groen willen we de ontwikkelingshulp naar de Gazastrook verderzetten. Dit gebied afsluiten zou de humanitaire crisis van 2 miljoen Palestijnen verder verslechteren.

Wij maken ons ernstig zorgen over de extreme geweldspiraal die zal leiden tot een afgrijselijke tol voor de burgerbevolking. 

België heeft zich openlijk verzet tegen de uitspraak van Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi dat de financiële hulp aan Palestijnse organisaties bevroren zou worden. We moeten er alles aan doen om verdere burgerslachtoffers te vermijden. De internationale gemeenschap moet oproepen tot de-escalatie. 

Wouter De Vriendt, fractieleider van Groen in de Kamer en lid van de commissie Buitenlandse Zaken, sprak erover in De Ochtend.

De ene misdaad rechtvaardigt de andere niet. Mensenrechten, die zijn er voor iedereen.

Steun Wouters oproep