Kathleen Pisman volgt Evita Willaert op als federaal parlementslid

10 Mei 2022

Kathleen Pisman volgt Evita Willaert op als federaal parlementslid

"Ik ben enorm gemotiveerd om te werken voor de gezondheid van de Belgen. Een goede gezondheid belangt iedereen aan - het is echt van onschatbaar belang."

Vanaf 23 mei zetelt Kathleen Pisman in de gezamenlijke Ecolo-Groenfractie van het federaal parlement. Ze volgt er Evita Willaert op die vrijdag verkozen werd als vervangster van de ontslagnemende Gentse schepen Elke Decruynaere. Kathleen Pisman, een inspecteur in het basisonderwijs, zetelt al sinds 2000 in de gemeenteraad van Evergem waar ze vandaag ook fractieleidster is. Ze is bovendien lid van de politieke raad van Groen. Ze stond als eerste opvolgster op de Oost-Vlaamse Groen-lijst voor de federale verkiezingen van 2019.

“Ik vind het een hele eer om in de voetsporen van Evita Willaert te treden. Zij heeft goed werk geleverd in het federaal parlement en ik ben er rotsvast van overtuigd dat ze ook als Gentse schepen heel wat stenen zal kunnen verleggen”, zegt Kathleen Pisman. “Ik had zelf nooit verwacht nog het in het parlement te kunnen zetelen en zo, samen met fractie, te kunnen strijden voor een meer duurzame en meer rechtvaardige maatschappij. Het is eerlijk gezegd een droom die onverwacht uitkomt. Ik begin er dan ook met enorm veel goesting en ambitie aan.”

Fractievoorzitter Wouter De Vriendt: “Kathleen brengt heel wat ervaring mee in de ploeg en is dus een absolute meerwaarde. Ze is ook gepokt en gemazeld in zowel lokale als meer partijgebonden politiek. Haar link met het lokale en praktijkgerichte kan ons parlementair werk alleen maar ten goede komen”.

Samen met haar groene collega-parlementsleden en de fractievoorzitter zal de 59-jarige Pisman nu bekijken in welke parlementaire commissies zij aan de slag gaat.

Het kersverse groene parlementslid heeft al een hele loopbaan in het basisonderwijs achter de rug. Ze was er leraar, nascholer, adviseur en de laatste jaren ook inspecteur. 

Na haar studies voor kleuteronderwijzeres behaalde Kathleen nog diploma’s in Maatschappelijk werk, werd ze Master in arts of European Education en volgde ze onder andere nog een Postgraduaat Nederlandse didactiek voor anderstaligen en een opleiding als erkend bemiddelaar.

Kathleen Pisman woont samen met haar man Gert, een kinesist, in Ertvelde. Samen hebben ze drie volwassen kinderen. Haar passies en interesses liggen in alles wat ze samen met andere mensen kan doen zoals sociale bewegingen en het koor. Daarnaast geniet ze, naar eigen zeggen, van “ontmoetingen met interessante mensen (met een hoek af…)”. Ze is ook verzot op kunst, talen en internationale ervaringen. Ze woonde met haar gezin ooit drie jaar in Noorwegen.