CD&V en N-VA willen verboden wapens legaliseren om op everzwijnen te jagen
06 Januari 2025
"Ons land heeft meerdere terreuraanslagen meegemaakt. Onbegrijpelijk dat we geluidsdempers en nachtkijkers legaal op de markt zouden brengen."
CD&V en N-VA willen dat jagers en bijzondere veldwachters eigenaar kunnen worden van nachtkijkers en geluidsdempers in de strijd tegen de everzwijnen. Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke noemt de plannen onbegrijpelijk. "Misdaadbendes en terroristen zitten al jaren te wachten tot die wapens in omloop geraken."
Vandaag is het in België verboden om nachtkijkers en geluidsdempers te kopen of ze in bezit te hebben. CD&V heeft een voorstel ingediend, om dat verbod op te heffen voor jagers en beëdigde bijzondere veldwachters die zich bezighouden met de strijd tegen de everzwijnen. Die dieren hebben de kwalijke gewoonte om akkers om te woelen en wagen zich ook in tuinen van woningen in bosrijke gebieden. Ondertussen hebben ze ook Theo Francken (N-VA) bereid gevonden om het voorstel te ondertekenen.
Het voorstel is momenteel in behandeling in de Kamercommissie Justitie. Leverden al een positief advies: de Boerenbond, de Sint-Hubertusvereniging en andere jagersbonden, de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V), het Waalse departement voor Natuur en Bos (DNF) en de Waalse vereniging van Steden en Gemeenten (UVCW). Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zag evenmin graten in het voorstel van haar eigen partijgenoten. "Al spreekt ze zich wel enkel uit over de bijzondere veldwachters waarvoor zij bevoegd is", zegt Groen-Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke. "Over de openbare orde en de veiligheidsrisico's rept ze met geen woord. En op het moment dat zij dat advies maakte had zij nog geen weet van de negatieve adviezen van de federale politie en de Federale Wapendienst. Ik kan me niet voorstellen dat de minister nu nog wild loopt van dit voorstel."
Die bovengenoemde veiligheidsdiensten laten weinig heel van het voorstel. "Samengevat stellen ze dat het risico voor de openbare orde niet is afgewogen tegenover de voordelen van de opheffing. Ze wijzen op het risico dat er een parallel circuit zal ontstaan, aangezien de nachtkijkers en geluidsdempers legaal aangekocht zouden kunnen worden en CD&V in haar voorstel geen duidelijke regels heeft opgesteld voor de verwerving en vooral de overdracht van de wapens", zegt Van Hecke. De federale politie (DJSOC/Centrex) wijst er ook op dat een opheffing van het verbod voor één categorie onduidelijkheid creëert voor de burger over wat al dan niet verboden is. Ook bij de controles op het legaal bezit en de traceerbaarheid van de instrumenten plaatst de politie grote vraagtekens. Ook het Vlaams Vredesinstituut, dat een grote know-how heeft wat betreft wapenwetgeving, formuleerde (onder voorzitterschap van oud-voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans) omwille van diezelfde redenen een negatief advies.
"CD&V heeft vorige week wel nog een amendement ingediend om iets aan de traceerbaarheid te doen, maar dat is niet meer dan wat make-up voor hun voorstel", zegt Van Hecke. "De kans dat die attributen op de een of andere manier in handen zullen komen van de georganiseerde misdaad is veel te groot."
De Federale Wapendienst, dé gespecialiseerde overheidsdienst voor wapenwetgeving wijst erop dat in het voorstel geen aandacht is voor de omkadering (zoals verplichte registratie, verplichte opleiding, beperkte gebruiksmogelijkheden, verplichte veiligheidsmaatregelen, ... )
Van Hecke noemt het daarom "absurd dat CD&V en N-VA dit voorstel willen voortzetten. We verwachten van onze veiligheidsdiensten dat ze nog steeds heel alert zijn – we zitten nog steeds in niveau 3. Ons land heeft meerdere terreuraanslagen meegemaakt, alsook aanslagen van de georganiseerde criminaliteit. Dan is het toch onbegrijpelijk dat we het mogelijk zouden maken om geluidsdempers en nachtkijkers legaal op de markt te brengen? Misdaadbendes en terroristen zitten al jaren te wachten tot die wapens in omloop geraken."