Groen wil vertegenwoordiging vrouwen in gemeentebesturen wettelijk verankeren
19 Maart 2025

"Vrouwen zijn minder zichtbaar dan mannen in de politiek. Dat is niet omdat die vrouwen er niet zijn, maar omdat ze nog altijd, ook vaak onbewust, minder kansen krijgen wanneer er politieke lijsten worden samengesteld of mandaten worden verdeeld."
Uit nieuwe cijfers blijkt dat vrouwen in het politieke speelveld nog altijd ondervertegenwoordigd zijn. "Vrouwen zijn even capabele politici en bestuurders als mannen, maar toch blijven ze ondervertegenwoordigd. Wij willen daar verandering in brengen door decretaal vast te leggen dat minstens één derde van de mandatarissen in een schepencollege een ander gender moet hebben, in plaats van dat gemeentes nu al in orde zijn wanneer de verscheidenheid zich beperkt tot één persoon van een ander gender", zegt Groen-parlementslid Kim Buyst.
Ook na de voorbije lokale verkiezingen is nog altijd slechts 41% van de verkozenen een vrouw, bij schepenen en burgemeesters liggen de cijfers nog lager met respectievelijk minder dan 40 procent en 18,8 procent. "Vrouwen zijn minder zichtbaar dan mannen in de politiek. Dat is niet omdat die vrouwen er niet zijn, maar omdat ze nog altijd, ook vaak onbewust, minder kansen krijgen wanneer er politieke lijsten worden samengesteld of mandaten worden verdeeld. Het is hoog tijd dat we daar actief verandering in brengen, in plaats van de zaken op hun beloop te laten, want dan gaat het duidelijk veel te traag", zegt Buyst.
Op dit moment zijn er weinig voorwaarden op vlak van genderverdeling voor Vlaamse schepencolleges. Zo lang er één persoon deel uitmaakt van het college met een ander gender dan het sterkst vertegenwoordigde, ben je als bestuur al in orde. Die lat willen de groenen nu hoger leggen, net zoals in Wallonië en Brussel al gebeurde. Buyst dient een voorstel van decreet in het Vlaams Parlement in om die vertegenwoordiging op te krikken naar één derde. "Als we willen dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt, dan horen we onze schepencolleges ook diverser samen te stellen. Die diversiteit hoort er eigenlijk te zijn op alle vlakken, of het nu gaat om leeftijd, achtergrond, handicap of wat dan ook, maar zeker ook op het vlak van gender", benadrukt Buyst.
Buyst besluit: "Een genderverdeling aan tafel is belangrijk voor representatie en óók voor het beleid. Kijk maar naar de federale regering: daar is de gendergelijkheid volledig losgelaten en dat laat zich voelen: vrouwen worden bijvoorbeeld bij de pensioenhervorming het hardst geraakt. Dat krijg je wanneer je niet voldoende perspectieven mee aan tafel hebt. Daar willen wij verandering in brengen, van het lokale niveau, tot het federale."
Teken in voor een maandelijkse update van Kim Buyst