Werkingsmiddelen cultuursector: Groen waarschuwt voor drama's
29 Maart 2022
'Als Jan Jambon als minister van Cultuur niet ingrijpt en meer budget voorziet, dan dreigen er drama's.' (Elisabeth Meuleman)
Deze week ontvangen cultuurhuizen een voorlopig antwoord op hun aanvraag voor werkingsmiddelen voor de periode 2023-2027. De preadviezen doen de sector daveren: grote spelers als Toneelhuis, Ictus, Needcompany, Z33 kregen een negatief advies, verschillende anderen - waaronder Kaaitheater en Kopergietery - werden positief maar buiten budget geadviseerd. 'Als Jan Jambon als minister van Cultuur niet ingrijpt en meer budget voorziet, dan dreigen er drama's. De tewerkstelling van honderden mensen wordt rechtstreeks bedreigd en de voedingsbodem voor onze Vlaamse en Brusselse cultuursector dreigt te veranderen in drijfzand,' waarschuwen Groen-parlementsleden Elisabeth Meuleman en Lotte Stoops die aandringen op een verhoging van de werkingsmiddelen.
'De middelen die voorzien zijn voor de komende jaren, 155 miljoen euro, zijn totaal ontoereikend in verhouding tot de nood die er is, namelijk 226 miljoen euro. Na twee bikkelharde jaren waarin de cultuursector zwarte sneeuw zag, tonen de preadviezen haarscherp aan dat de cultuursector veel te weinig middelen ter beschikking heeft. Opnieuw wordt de sector aan haar lot overgelaten door de minister die haar zou moeten beschermen en verdedigen,' hekelt Meuleman. 'Als deze preadviezen gevolgd worden en het budget niet wordt bijgesteld, dan zal het minister Jambon zijn erfenis zijn dat hij de cultuursector langzaam uitperste in plaats van dat hij haar liet floreren.'
Tewerkstelling
Voor heel veel mensen betekent het wegvallen van werkingsmiddelen dat ze hun job zullen verliezen of - in het geval van feelancers - een groot aantal opdrachten zullen zien wegvallen. 'Keer op keer lijkt de minister te vergeten dat mensen in de cultuursector ook rekeningen te betalen hebben. Doordat de werkingsmiddelen zo ontoereikend zijn, organiseert minister Jambon niet minder dan een grote ontslagronde in de sector,' reageert Meuleman scherp. De Groen-politica waarschuwt ervoor dat op deze manier ontzettend veel expertise dreigt weg te vloeien uit de sector.
Daarnaast is ook de impact voor startende kunstenaars erg groot. 'Opdrachten van grote cultuurinstellingen zijn voor startende kunstenaars vaak een opstap naar een bloeiende carrière. Die stapsteen wordt nu voor velen weggenomen. De situatie voor veel kunstenaars dreigt daarmee nog precairder te worden,' benadrukt Stoops. De Brusselse politica wijst er ook op dat wanneer startende of vernieuwende kunstenaars amper nog kansen zullen krijgen ook alle vernieuwing in de sector afgeblokt wordt wat zal zorgen voor een verarming van onze kunsten.
Gebrek aan transparantie
De Groenen hekelen bovendien het gebrek aan transparantie, wat door het kabinet en de administratie wel beloofd was. 'Niet alleen ontloopt minister Jambon zijn verantwoordelijkheid en ontwijkt hij vragen door zich te verschuilen achter de vertrouwelijkheid van de adviezen, ook zorgt hij op deze manier voor wantrouwen in de sector en speelt hij spelers tegen elkaar uit,' stelt Meuleman scherp vast.