Werkprogramma EU-Commissie: klimaatambitie en industrieel beleid samen op tafel
12 Februari 2025

“De Europese Commissie komt begin dit jaar met een wetgevend voorstel van -90% uitstoot voor 2040. Tegelijkertijd presenteert ze ook de Clean Industrial Deal. Die twee gaan hand in hand. Het toont aan dat Europa dankzij onze druk de klimaatkoers vasthoudt."
Straatsburg, 12 februari 2025 - Zojuist presenteerde Ursula von der Leyen het werkprogramma van de EU-Commissie voor het komende jaar. Centraal dit jaar staan concurrentiekracht van de Europese industrie en veiligheid. Europees Parlementslid Sara Matthieu reageert: “De Europese Commissie komt begin dit jaar met een wetgevend voorstel van -90% uitstoot voor 2040. Tegelijkertijd presenteert ze ook de Clean Industrial Deal. Die twee gaan hand in hand. Het toont aan dat Europa dankzij onze druk de klimaatkoers vasthoudt. De Green Deal is dé strategie om jobs te beschermen, economische zekerheid te garanderen en onze industrie sterker te maken dan ooit."
Scherpe klimaatdoelstellingen
De Commissie wil de klimaatwet aanpassen om de 2040 klimaatdoelstelling van -90% uitstoot vast te leggen. Dat is goed nieuws, aldus Matthieu: "De EU Klimaatwet heeft scherpe doelstellingen nodig, die komen nu zeker op tafel. Nu de VS zich geen bal meer lijkt aan te trekken van klimaatbeleid, is het nog belangrijker dat de EU op de COP25 in Belém (Brazilië) met een sterke positie komt. Terwijl sommigen blijven pleiten voor de economie van het verleden met fossiele energie, dreigt Europa achterop te raken in de wereld. Daarom is het heel belangrijk dat de Commissie met een voorstel komt om onze industrie te vergroenen. Voor de Europese industrie zijn investeringzekerheid en heldere doelen uiterst belangrijk. Alleen dan kunnen we concurreren met de VS en China en ons verdienmodel van de toekomst veiligstellen."
Voor Matthieu is het vooral belangrijk dat de EU de financiële steun voor de industrie combineert met groene en sociale voorwaarden: "Zo plukken ook mensen de vruchten van de investeringen en industriepolitiek. Heet hangijzer blijft waar de investeringen vandaan gaan komen. Dit schuift de Commissie voor zich uit.", aldus Matthieu.
Vrees voor deregulering
Groen waarschuwt dat het werkprogramma voor dit jaar riskeert uit te monden in een dereguleringsoffensief. Matthieu: “Wat we nodig hebben is een duurzame investeringsagenda, geen afbraakagenda. Naast de al aangekondigde omnibus vrezen we op basis van de huidige geruchten nog meer voorstellen om milieuwetgeving af te bouwen. Waar het kan, moeten we administratieve lasten verminderen. Maar dat mag geen vrijgeleide zijn voor deregulering waarbij milieuregels of bescherming van burgers op de schop gaan."
De Commissie is al aan de slag. In de komende weken presenteert de Commissie de Klimaatwet, de Clean Industrial Deal en eind deze maand wordt ook de eerste omstreden omnibus verwacht.