Afschaffen woonbonus tweede woning komt geen dag te vroeg

11 Oktober 2022

Afschaffen woonbonus tweede woning komt geen dag te vroeg

De woonbonus zorgde voor een bijzonder onrechtvaardige ongelijkheid op de woningmarkt.

De fractie Ecolo-Groen is zeer tevreden over het feit dat de woonbonus voor de tweede woning geschrapt wordt in het begrotingsakkoord. "Het fiscaal voordeel voor de tweede woning is een bijzonder onrechtvaardig overblijfsel van de laatste staatsvervorming. In een context van crisis en besparingen is het voor ons onbegrijpelijk dat sommige partijen vasthielden aan een fiscaal voordeel voor mensen die daar geen nood aan hebben." Zegt Groen-Parlementslid Dieter Van Besien, die in het federaal parlement al meer dan een jaar hamerde op het afschaffen van de woonbonus.

De woonbonus is een fiscaal voordeel voor wie een hypothecaire lening aangaat. "Bij de laatste staatshervorming werden de regio's verantwoordelijk voor de woonbonus voor de eerste woning, het huis waarin je gaat wonen." licht Van Besien toe. "Zowel Vlaanderen als Brussel schaften het systeem af, in Wallonië werd het grondig hervormd. Maar op federaal niveau werd er niet aan gesleuteld. Zo bleef de woonbonus wél bestaan voor de tweede, derde, vierde en vijfde woning, en elke aankoop daarna." 

Het gevolg is een bijzonder onrechtvaardige ongelijkheid op de woningmarkt. "Het systeem bevoordeelt mensen die hun spaargeld willen laten renderen door te investeren in een tweede woning, terwijl jonge mensen worstelen om een eigen huis te kopen om zelf in te gaan wonen. Deze beslissing komt geen dag te vroeg." besluit Van Besien.

Ontdek ons standpunt over betaalbaar wonen