Bankentaks: onevenwichtig en ruim onvoldoende

03 Maart 2015

Bankentaks: onevenwichtig en ruim onvoldoende

Deze bankentaks raakt disproportioneel de veiligere en kleinere spaarbanken.

De nieuwe bankentaks die Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aankondigt en vrijdag op de ministerraad wordt besproken, is onevenwichtig en ruime onvoldoende om de risico's die de bevolking draagt te compenseren. Meyrem Almaci, voorzitter Groen: "Dit is duidelijk geen bankentaks, gewoon een verlaging van bestaande fiscale steun aan de bankensector. Ruim onder de lat dus en bovendien volgens kwalijke criteria." Ecolo-Groen blijft pleiten voor een hervorming van alle bankentaksen, met een grotere opbrengst en een echte risicoweging.

"Deze bankentaks raakt disproportioneel de veiligere en kleinere spaarbanken. De regering had zich nochtans in het regeerakkoord geëngageerd tot een grondige hervorming van de bestaande bankentaksen zodat deze evenwichtiger zouden worden", vindt Georges Gilkinet, kamerlid (Ecolo). Ecolo-Groen vindt deze bankentaks ook ruim onvoldoende. "Dit is dus geen modulering van de bankentaks, maar gewoon een verlaging van de fiscale steun aan de bankensector. Het waarborgfonds blijft leeg want het geld volstaat niet om de risico's te dekken , en dient bovendien om de begroting te stutten. Het lijkt wel een zilverfonds 2.0. Intussen blijven de eigen vermogens structureel laag en zijn de banken nog niet gesplitst", aldus Almaci.

Ecolo-Groen pleit voor een grondige hervorming van alle bankentaksen, zodat deze efficiënter en rechtvaardiger worden. “De bankenbijdrage moet rekening houden met het systemische risico van de banken, en met de structuur van hun financiering. Op die manier wordt de bankentaks evenwichtiger. Bovendien zou deze bankentaks de banken prikkelen om de klassieke bankactiviteiten te scheiden van de investeringsactiviteiten”, besluit Almaci.