Sociale woningbouw: ‘Regering Jambon voert beleid op maat van projectontwikkelaars’

28 Juni 2022

Sociale woningbouw: ‘Regering Jambon voert beleid op maat van projectontwikkelaars’

‘De regering Jambon stort eerst een overheidsdienst in de problemen, neemt er middelen weg en sluist die vervolgens door naar de private markt, die kan profiteren van de rentesubsidies. Deze regering voert beleid voor projectontwikkelaars, niet voor de meest kwetsbaren.’ (Celia Groothedde)

Groen-parlementslid Celia Groothedde hekelt het feit dat de regering Jambon een half miljard middelen, oorspronkelijk voorzien voor sociale woningbouw, wordt doorgesluisd naar de private markt. Volgens minister Diependaele (N-VA) en meerderheidspartij CD&V zal al dat geld ingezet worden om sociale woningen te bouwen. Dat is een kromme redenering, want het is de privésector die profiteert van de rentesubsidies, hekelt Groothedde. ‘De regering Jambon stort eerst een overheidsdienst in de problemen, neemt er middelen weg en sluist die vervolgens door naar de private markt, die kan profiteren van de rentesubsidies. Deze regering voert beleid voor projectontwikkelaars, niet voor de meest kwetsbaren.’

Dat de regering Jambon zich hard maakt dat de private sector het half miljard zal inzetten voor sociale woningbouw, vindt Groothedde een schamel sociaal vernislaagje om het asociale beleid van de regering te verbloemen. ‘De woningcrisis is enorm. Meer dan 170.000 mensen staan op een wachtlijst voor een sociale woning. In plaats van de begrote middelen te investeren via de bevoegde overheidsdienst, kiest de regering Jambon ervoor om winsten van de private markt te subsidiëren. Door de subsidies die de projectontwikkelaars krijgen, zal deze manier van werken dus meer kosten dan wanneer de regering gewoon eens zelf haar werk zou doen’, hekelt Groothedde.

Ontdek ons standpunt over betaalbaar wonen