Belgische regering moet druk op Israël verhogen

13 Juli 2014

Belgische regering moet druk op Israël verhogen

Diplomatieke initiatieven van de voorbije jaren hebben gefaald. Het is aan de volgende federale regering om lessen te trekken uit het verleden. België kan de economische en juridische druk op Israël verhogen om zo respect voor het internationaal recht af te dwingen.

Vannacht heeft Israël grondtroepen ingezet in Gaza. De spiraal van geweld kent daarmee een nieuw hoogtepunt. Zowel radicale Palestijnse groeperingen als het Israëlische leger maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden en lanceren aanvallen op de burgerbevolking. “Maar de hoge tol aan burgerslachtoffers langs Palestijnse zijde is onaanvaardbaar”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). “De Israëlische zelfverdediging is ontaard in een disproportionele, collectieve straf voor het Palestijnse volk op de Gazastrook.”

Op korte termijn is een Europees initiatief nodig om het geweld langs beide kanten in Gaza te stoppen. “Gaza is een buur van Europa. Waar blijft de Europese Unie in dit conflict?”, vraagt De Vriendt zich luidop af. “Buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton moet zo snel mogelijk namens de EU een concreet staakt-het-vuren voorstel formuleren aan de strijdende partijen. Cruciaal hierbij is dat Israël haar grenzen met Gaza openstelt voor humanitaire hulp”.

 

Maar er is meer nodig. “België kan unilateraal initiatieven nemen”, benadrukt Wouter De Vriendt. De onderliggende oorzaak van het conflict in Gaza is het uitblijven van een leefbare tweestaten-oplossing en de illegale bezetting door Israël van grote delen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Buitenlandminister Didier Reynders (MR) kan publiek het voornemen steunen van de Palestijnse president Abbas om aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof. Zowel Israël als Palestina zullen dan verantwoording moeten afleggen voor schendingen tegen het internationaal recht. Verder dringt Groen aan op een formeel verbod in ons land van de verkoop van Israëlische producten uit de nederzettingen. “Diplomatieke initiatieven van de voorbije jaren hebben gefaald. Het is aan de volgende federale regering om lessen te trekken uit het verleden. België kan de economische en juridische druk op Israël verhogen om zo respect voor het internationaal recht af te dwingen”, zegt De Vriendt.

 

Groen en Ecolo zullen Kamervoorzitter Patrick Dewael (OpenVLD) vragen om de Commissie Buitenlandse Zaken bijeen te roepen zodat het parlement zich kan buigen over mogelijke Belgische initiatieven om het geweld tegen burgers te stoppen.

 

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen

Benoit Hellings, Kamerlid Ecolo