Groen wil studenten verpleegkunde volwaardig verlonen

11 September 2023

Groen wil studenten verpleegkunde volwaardig verlonen

We moeten jongeren warm maken voor een job in de sector. Met het huidige opleidingsbeleid jaag je toekomstig personeel gewoon weg uit de zorg nog voor ze afgestudeerd zijn.

Studenten verpleegkunde weten vandaag nog steeds niet of zij hun stagevergoeding van 1.000 euro zullen ontvangen, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

"Met verbazing stellen we vast dat minister Crevits overweegt om het schamele standgeld af te schaffen. Een slag in het gezicht van de studenten en van de zorgsector die kampt met structurele tekorten op de arbeidsmarkt”, reageert Groen covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. 

Groen wil niet alleen dat de Vlaamse regering haar belofte naar de studenten nakomt, hij stelt ook voor om deze stageperiode volledig te compenseren, onafhankelijk of de student afstudeert of niet.

In 2016 werd een vierde jaar verpleegkunde ingevoerd en sindsdien zijn de inschrijvingscijfers voor de opleiding gedaald. In 2022 starten 35% minder studenten aan de bachelor opleiding, terwijl het aantal vacatures stelselmatig toeneemt. De vierjarige opleiding, met een groot blok verplichte stage, is een grotere investering voor studenten terwijl dit extra jaar niet rendeert. "Uit getuigenissen blijkt dat dit stagejaar geen leerjaar maar werkjaar is", zegt Vaneeckhout. "De studenten worden ingeschakeld als volwaardige werkkrachten maar krijgen hiervoor slechts een compensatie van 1.000 euro, wanneer zij afstuderen, voor een stageperiode van 6 maanden. Dit is veel te weinig en eerlijk gezegd denigrerend voor een dergelijke nobele studie."

"De studenten werken, zij worden voltijds ingezet in zware zorgtaken en met het huidige personeelstekort heeft iedereen er belang bij de opleiding zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Gedaan werk verdient een eerlijke vergoeding", zegt Vaneeckhout.

"Studenten betalen inschrijvingsgeld voor de opleiding, moeten kosten maken voor verplaatsingen en verrichten maatschappelijk zeer nuttig werk. Het is niet meer dan logisch dat hun stage of hetzelfde niveau wordt geplaatst als de stage van student geneeskunde en dat de studenten volwaardig vergoed worden."

Zo pleit Groen voor een statuut 'verpleegkundige in opleiding'.

Groen wil zo de opleiding aantrekkelijker maken en zorgen dat meer studenten na hun afstuderen kiezen voor een job in de zorgsector. "We moeten jongeren warm maken voor een job in de sector", vult Vaneeckhout nog aan. "Met het huidige opleidingsbeleid jaag je toekomstig personeel gewoon weg uit de zorg nog voor ze afgestudeerd zijn."

Volg onze strijd voor een betere gezondheidszorg