Groenen willen betere EU-India-deal

05 Juli 2022

Groenen willen betere EU-India-deal

"India heeft totaal andere belangen dan de EU. Europa wil afdwingbare duurzaamheidsdoelstellingen invoeren, terwijl dat voor India allerminst prioriteit is."

De Groenen in het Europees Parlement stemden tegen het EU-India handelsrapport, volgens Sara Matthieu zijn vooral big farma de winnaar: "India is de apotheek van de wereld, door hun flexibele patentenbeleid voorzien ze de wereld van goedkope generische geneesmiddelen. Dat is cruciaal voor de betaalbaarheid van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Na de vele slachtoffers van de pandemie begrijp ik echt niet dat dit rapport India vraagt strengere regels in te voeren, die de productie van goedkope geneesmiddelen in de weg kunnen staan."

Europa en India willen de handelsdeal afronden tegen 2024, terwijl zo'n deal gemiddeld 5 tot 8 jaar in beslag neemt. Volgens Matthieu pleit het rapport voor business as usual: "Het is geen goed idee de deal er snel door te jagen. India heeft totaal andere belangen dan de EU. Europa wil afdwingbare duurzaamheidsdoelstellingen invoeren, terwijl dat voor India allerminst prioriteit is."

We willen ook niet dat regels die lokale jobs en circulaire economie in de weg staan in het handelsverdrag opgenomen zouden worden. Europa moet bovendien een investeringsbeleid voeren dat democratischer is, met minder verregaande bescherming voor investeerders: daar staat India voor open. Wil Europa een geloofwaardige geopolitieke speler worden, dan mag het de bal niet mis slaan in deze onderhandelingen. En op het eind van de rit moet de Commissie haar belofte kunnen inlossen: mensenrechten en afdwingbare duurzaamheidsmaatregelen moeten centraal staan in toekomstige handelsdeals."