"Bevries middelen Hamas-leiders en verantwoordelijken Israëlische oorlogsmisdaden"

05 December 2023

"Alle oorlogsmisdadigers moeten op dezelfde manier gestraft worden" - Wouter De Vriendt

Ecolo-Groen roept op tot het bevriezen van de middelen van de Hamas-leiders en van de verantwoordelijken voor de Israëlische oorlogsmisdaden, en wil hen toegang tot het Belgisch grondgebied ontzeggen.

Frankrijk heeft aangekondigd de middelen van de leider van Hamas te bevriezen. Ecolo-Groen roept de federale regering nu op om dezelfde logica toe te passen in ons land, op iedereen die verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden in het Midden-Oosten. 

"België bevroor 200 miljard euro aan Russische middelen, omwille van de illegale, Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. We hebben als land de plicht om ervoor te zorgen dat het internationaal recht op dezelfde manier wordt gerespecteerd in het Midden-Oosten", zegt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. "Alle oorlogsmisdadigers moeten op dezelfde manier gestraft worden: fondsen en middelen in België die toebehoren aan Hamas of aan wie verantwoordelijk is voor de Israëlische oorlogsmisdaden moet de regering bevriezen en zelfs in beslag nemen. 

"Frankrijk toont aan dat het in staat is om de middelen van verantwoordelijken van de terroristische aanslag van 7 oktober te bevriezen. En vandaag worden we blijvend geconfronteerd met een bloedbad in Israël en Palestina. Het zou laf zijn als we niet dezelfde financiële hefbomen gebruiken als onze Franse buren en oorlogsmisdadigers de vrije loop laten met geld dat we in België mogelijks zouden kunnen tegenhouden", concludeert De Vriendt. 

De middelen van Hamas kunnen in beslag genomen worden op basis van resolutie 1373 (2001) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over terrorisme. De VN hebben staten als België in feite opgedragen om “onverwijld de middelen en financiële activa te bevriezen van mensen die [...] daden van terrorisme plegen, deze faciliteren of eraan deelnemen” (punt 1, c van de resolutie). 

Wat Israëlische kolonisten en militaire functionarissen betreft die oorlogsmisdaden begaan, is het de verantwoordelijkheid van staten zoals België om te voorzien in effectieve strafrechtelijke sancties, die inbeslagname kunnen omvatten. Kolonisatie is niet alleen een van de belangrijkste obstakels voor vrede in het Midden-Oosten, het is ook een schending van artikel 49 van de Vierde Conventie van Genève.