Chinagate: Ecolo-Groen roept op tot stap opzij van Creyelman en hoorzitting met inlichtingendiensten in parlement

21 December 2023

Chinagate: Ecolo-Groen roept op tot stap opzij van Creyelman en hoorzitting met inlichtingendiensten in parlement

“Vlaanderen verdient beter dan het ‘Chinees Belang’. We moeten dit tot de bodem uitzoeken”, - Wouter De Vriendt

Vanochtend onthulden De Tijd en Der Spiegel via nieuwe uitgelekte berichten hoe de Chinese inlichtingendienst federaal parlementslid Steven Creyelman (Vlaams Belang) wist te mobiliseren om Belgische parlementaire discussies over Hongkong, Huawei en het coronavirus te beïnvloeden. De pers meldt ook dat hij in 2020 een uitnodiging aanvaardde om met zijn broer, Frank Creyelman, naar een Chinese badplaats te gaan.

De groenen waarschuwen al langer voor Chinese inmenging in Europa om ons de ogen te laten sluiten voor de wandaden van het regime van Xi Jinping", zegt fractieleider Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen). "Laten we eindelijk schoon schip maken, we hebben al te veel tijd verloren. Sinds de naam van Steven Creyelman aan de oppervlakte kwam, heeft hij als voorzitter van de Kamercommissie Legeraankopen al twee e-mails met vertrouwelijke informatie gekregen. In afwachting van het onderzoek door de Staatsveiligheid, moet hij op zijn minst tijdelijk een stap opzij zetten als voorzitter."

Maar er is meer nodig dan de simpele vervanging van de ene Vlaams Belanger door de andere. Wouter De Vriendt: “Dit schandaal van kwaadwillige Chinese inmenging moet ons aanzetten tot krachtige maatregelen om onze parlementaire democratie te beschermen. Net als bij Qatargate moet er een gerechtelijk onderzoek komen om eventuele infiltratie van Belgische instellingen door Chinese inlichtingendiensten op te sporen. De plaats van gecorrumpeerde Vlaams Belangers is niet aan het strand in China, maar voor een Belgische rechtbank. Onze burgers hebben het recht om van hun verkozenen 100% integriteit en toewijding aan hun land te verwachten, in plaats van handpop te zijn voor China of Rusland. Om de verrotting tegen te gaan, is onderzoek en vervolging nodig."

Ecolo-Groen zal vanmiddag in de plenaire vergadering van de Kamer de regering vragen om volledige transparantie te geven over de documenten rond het dossier Creyelman, die blijkbaar al gekend zijn sinds 2018. De groenen vragen om een snelle hoorzitting met onze inlichtingendiensten in de Kamer, over de Chinese netwerken in de Belgische politiek. “Vlaanderen verdient beter dan het ‘Chinees Belang’. We moeten dit tot de bodem uitzoeken”, besluit De Vriendt.