Dieren bijna in de Grondwet!

17 Oktober 2023

Dieren bijna in de Grondwet!

"De Belgische politiek staat voor een historisch moment om dieren beter te beschermen."

door: Fourat Ben Chikha

Senaat zet eerste stap naar bescherming van dieren

Goed nieuws! Op 6 oktober keurde de commissie Institutionele Zaken unaniem ons voorstel goed om dieren op te nemen in de Belgische Grondwet. Een historische overwinning, en dat dankzij jullie steun!

Twee jaar geleden diende ik een voorstel in om dieren op te nemen in de Grondwet. Dierenrechtenactivisten en organisaties zoals Gaia vragen dit al jaren. Want dieren zijn geen dingen. Ze kunnen stress, pijn en geluk ervaren. Daarom verdienen ze een plek in onze Grondwet om hun welzijn beter te beschermen.

Samen met andere senatoren in deze commissie werkte ik een voorstel uit dat zoveel mogelijk politici wil overtuigen om eindelijk écht voor dieren te kiezen en niet langer weg te kijken voor dierenleed. Het voorstel werd unaniem, dat wil zeggen door alle aanwezige partijen, aangenomen. Dit voorstel wil artikel 7 van de Grondwet aanpassen. We willen dieren in dat artikel laten opnemen als “wezens met gevoel”.

En nu?

Op 24 november wordt dit voorstel behandeld in de plenaire vergadering van de Senaat.
Je kan onze strijd blijven steunen door de petitie te ondertekenen en te delen. We moeten het signaal blijven geven aan alle politieke partijen dat dierenwelzijn belangrijk is en dat de Belgische politiek voor een historisch moment staat.