"Opeenvolgende Vlaamse regeringen laten discriminatie van poetshulpen al tien jaar toe"

25 Februari 2025

"Er moeten dringend slagkrachtige praktijktesten ingevoerd worden mét sancties voor wie discrimineert."

Tien jaar na een onderzoek van het Minderhedenforum over discriminatie bij poetshulpen die via de dienstencheques werken is er nog niets veranderd. Dat blijkt uit een uitzending van het VRT-programma Factcheckers: 70 procent van de dienstenchequebedrijven gaat in op discriminerende verzoeken van klanten. "Tien jaar lang is blijkbaar geen énkele regering erin geslaagd om discriminatie in de dienstenchequesector aan te pakken. Het schaamrood zou hen op de wangen moeten staan. Hier is maar één conclusie te trekken: er moeten dringend slagkrachtige praktijktesten ingevoerd worden mét sancties voor wie discrimineert", aldus Groen-parlementslid Eva Platteau.

Uit het onderzoek van VRT blijkt dat 70 procent van de bedrijven in de dienstenchequesector ingaan op vragen van klanten om te discrimineren. Als de klant vraagt om bijvoorbeeld geen poetshulp te sturen van Poolse of Marokkaanse afkomst, dan gaan die bedrijven in op dat verzoek. Dat de sector de wanpraktijken via zelfregulering zou aanpakken, bleek duidelijk ijdele hoop. "Discrimineren is de wet overtreden en zo hoort er ook tegen opgetreden te worden", aldus Platteau. "Het is dringend tijd dat er praktijktesten worden ingevoerd en dat bedrijven die hardnekkig blijven discrimineren dan ook een sanctie krijgen."

Overheidsgeld
Wanneer bedrijven de antidiscriminatiewet keer op keer aan hun laars blijven lappen, dan zou de overheid de vergunning van het bedrijf ook moeten kunnen intrekken, vindt het Groen-parlementslid. Zéker wanneer het gaat over een sector die zwaar gesubsidieerd wordt met overheidsgeld en ook budgetten krijgt specifiek bedoeld om discriminatie aan te pakken. "In 2024 ging maar liefst 1,6 miljard euro belastinggeld naar de dienstenchequesector. Dat de overheid met ons belastinggeld mee bedrijven financiert die erop los discrimineren, dat is ronduit onaanvaardbaar. Hier moet paal en perk aan gesteld worden."

De groene politica wijst de huidige Vlaamse regering op haar verantwoordelijkheid om eindelijk voor een duidelijke omslag in het beleid te zorgen. Daarvoor zal meer nodig zijn dan sensibiliseren of opnieuw eerst een nulmeting doen zoals minister Demir van plan is, waarschuwt Platteau. "Eerst weer tijd verspillen met een nulmeting en vervolgens alleen sensibiliseren zoals ook deze regering zich voornam in het regeerakkoord is ruim onvoldoende. Dat bewijzen deze ontnuchterende cijfers zwart op wit. Praktijktesten en sancties bij overtredingen werken. Het enige wat ontbreekt is de politieke moed om ze in te voeren en paal en perk te stellen aan discriminatie", besluit Platteau.