Duurzaamheid uitkleden zal industrie niet redden

25 Februari 2025

Duurzaamheid uitkleden zal industrie niet redden

"Het is een illusie te denken dat het afschaffen van duurzaamheidswetten de structurele problemen van onze economie zal oplossen", zegt Europarlementslid Sara Matthieu. "Wat we nodig hebben is een duurzame investeringsagenda, geen afbraakagenda. Waar het kan, moeten we administratieve lasten verminderen."

Brussel, 25 februari 2025 - Morgen presenteert de Europese Commissie de omstreden Omnibuswet, die volgens de Commissie tot administratieve vereenvoudiging voor bedrijven moet leiden. "Het is een illusie te denken dat het afschaffen van duurzaamheidswetten de structurele problemen van onze economie zal oplossen", zegt Europarlementslid Sara Matthieu. "Wat we nodig hebben is een duurzame investeringsagenda, geen afbraakagenda. Waar het kan, moeten we administratieve lasten verminderen. Maar dat mag geen vrijgeleide zijn voor deregulering waarbij milieuregels of bescherming van burgers op de schop gaan."

Zorgplichtwet zondebok

Matthieu: "De moeilijkheden waar de Europese industrie mee kampt, komen door oneerlijke concurrentie vanuit de VS en China, door te weinig innovatie bij onze bedrijven, een gebrek aan investeringen en door de torenhoge energieprijzen als gevolg van Poetins oorlog in Oekraïne. Dat deze problemen worden veroorzaakt door de zorgplichtwet is klinkbare onzin, de wet is nog niet eens van kracht."

Vereenvoudigen, niet dereguleren

Volgens Matthieu moeten we Europese regels zo eenvoudig mogelijk houden: "Te veel bureaucratie helpt de industrie niet vooruit. Maar de gelekte uitkleding van de zorgplichtwet is een middelvinger naar de miljoenen werknemers die in onaanvaardbare omstandigheden werken. Wantoestanden in de fast fashionindustrie, zoals de Rana Plaza ramp waarbij 1.134 doden en 2.500 gewonden vielen, kunnen we met een sterke zorgplichtwet net voorkomen. Hoe kunnen consumenten nu weten of hun T-shirts niet door kinderen zijn gemaakt of hun koffieboeren een eerlijk loon krijgen? We leggen de verantwoordelijkheid terug integraal bij de consument, dat is een schande."

Koolstofgrensheffing mogelijk aangepast

Naast de zorgplichtwet, de groene taxonomie en de duurzaamheidsrapportering wordt mogelijk ook de koolstofgrensheffing aangepast. Op basis van een recente evaluatie wil de Commissie het aantal bedrijven dat onder de wet valt beperken tot de grootste bedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor 99% van de uitstoot. De vereenvoudiging blijft dus gelukkig beperkt, zegt Matthieu. "Wel is het cruciaal dat de deur niet verder open wordt gezet voor effectief uitstel en afzwakking, want dat zou een ramp zijn voor bescherming van onze industrie tegen oneerlijke concurrentie buiten Europa en voor bedrijven die reeds grote investeringen deden."

Investeringszekerheid is nodig

Volgens Matthieu zorgt het politieke gedraai van von der Leyen ervoor dat bedrijven niet meer weten waar ze aan toe zijn: "Veel ondernemers zijn geschokt dat de spelregels ineens veranderen. Gemaakte investeringen zijn waardeloos en bedrijven die het niet goed doen worden er zelfs voor beloond. Voor de Europese industrie zijn investeringszekerheid en heldere doelen nochtans uiterst belangrijk."