Kristof Calvo

25 Mei 2011

Wie vandaag aan de slag gaat bij Ryanair, heeft Ierse salarisvoorwaarden, onbetaalde overuren en een stelsel van sociale zekerheid dat veel minder bescherming biedt dan het Belgische model.

Door illegale drugstests op te leggen aan Belgische werknemers, gaat Ryanair opnieuw over de schreef. Het nieuws, dat vandaag in de krant Vers l’Avenir verscheen, is het zoveelste voorbeeld van sociale dumping door de Ierse luchtvaartmaatschappij. Ecolo-Groen! dient een wetsvoorstel in om ervoor te zorgen dat Belgische werknemers van Ryanair op de normale sociale bescherming kunnen rekenen.

Ryanair laat werknemers niet onder Belgisch, maar onder Iers recht vallen. Dit is onaanvaardbaar. De Ecolo-Groen!-fractie dient een wetsvoorstel in om de Belgische wet aan te passen, zodat Belgische werknemers in de luchtvaartsector onder het Belgische sociaal recht vallen. Kamerleden Kristof Calvo (Groen!), Georges Gilkinet (Ecolo) en Zoë Genot (Ecolo) rekenen op een snelle behandeling in de commissie Sociale Zaken.

”De drugstests zijn lang niet het enige”, meent Calvo. ”Wie vandaag aan de slag gaat bij Ryanair, heeft Ierse salarisvoorwaarden, onbetaalde overuren en een stelsel van sociale zekerheid dat veel minder bescherming biedt dan het Belgische model”, vervolgt het groene Kamerlid.Het wetsvoorstel van de Groenen moet alle mogelijke conflicten uit de weg ruimen. Ryanair en andere luchtvaartmaatschappijen moeten zich houden aan het Belgische arbeidsrecht voor hun werknemers in België.

Ecolo-Groen! vraagt het voorstel zo snel mogelijk te behandelen in de Kamer. ”Het is nodig een eind te maken aan dergelijke praktijken van sociale dumping. Voor de werknemers van Ryanair zou een goedkeuring van ons voorstel een belangrijke stap voorwaarts betekenen”, besluit Kristof Calvo.