EU beschermt consument met einde aan greenwashing en recht op repareren

22 Maart 2023

EU beschermt consument met einde aan greenwashing en recht op repareren

"Dat bedrijven niet langer onzin mogen verkopen aan de consument is een zeer goeie zaak voor de consument. En met het recht op repareren, waar wij al lang voor ijveren, laten we de levensduur van onze toestellen niet langer dicteren door multinationals zoals Apple."

De Europese Commissie stelt vandaag twee wetten voor om consumenten beter te beschermen. Ze wil greenwashing stoppen door ervoor te zorgen dat groene claims van bedrijven betrouwbaar zijn, en het recht op repareren garanderen zodat producten langer meegaan. Europarlementslid voor Groen Sara Matthieu verwelkomt de voorstellen: "Dat bedrijven niet langer onzin mogen verkopen aan de consument is een zeer goeie zaak voor de consument. En met het recht op repareren, waar wij al lang voor ijveren, laten we de levensduur van onze toestellen niet langer dicteren door multinationals zoals Apple."

Grootste milieu-impact in productiefase

Het recht op reparatie moet iedereen toegang geven tot noodzakelijke informatie en betaalbare wisselstukken om te repareren. Sara Matthieu, die in het Europees Parlement namens de groene fractie werkt op het wetsontwerp rond circulair ontwerp van producten reageert tevreden: "Het is goed dat de Commissie prioriteit geeft aan reparatie tijdens de wettelijke garantie: door defecte smartphones, wasmachines of koelkasten standaard te repareren in plaats van weg te gooien verbruiken we minder grondstoffen, creëren we meer lokale jobs en drukken we de kosten voor de consument. Door producten te repareren in plaats van weg te gooien is er bovendien minder productie nodig, en dat leidt tot minder klimaatuitstoot. Zoals een recent rapport van de groene fractie aantoonde, ligt de grootste milieu-impact van vele toestellen in de productiefase."

Macht breken van multinationals

De nieuwe wet moet ook leiden tot een reparatiescore met duidelijke informatie over de levensduur en reparatiemogelijkheden, zoals die al in Frankrijk bestaan en in België in de steigers staat. Die score moet gebaseerd zijn op hoe gemakkelijk het toestel valt te repareren, de beschikbaarheid van informatie voor onafhankelijke herstellers en consumenten, en betaalbare reserveonderdelen binnen een redelijke termijn. Matthieu: "Zo breken we de macht van multinationals zoals Apple, die toestellen vastlijmen of reserveonderdelen zeer duur verkopen zodat mensen toch de aankoop van een nieuw en duur toestel."

Een halt aan greenwashing

Dit recht op reparatie moet hand in hand gaan met de nieuwe wet tegen greenwashing. Die eist duidelijke informatie en bewijzen over hoe milieuvriendelijk producten en diensten echt zijn. Wetenschappelijk onderbouwde, onafhankelijke en betrouwbare milieulabels over duurzaamheid geven de consument de macht om te kiezen voor duurzame producten en diensten. Voor Matthieu is het duidelijk: "Greenwashing met valse claims over klimaatneutraliteit en milieuvriendelijkheid van producten moeten we simpelweg verbieden, en dit gaat ons flink helpen."

Hoe gaan we samen naar een circulaire economie?