Europa beschouwt gas en kernenergie als duurzaam

06 Juli 2022

Europa beschouwt gas en kernenergie als duurzaam

'Dit is een lelijke vlek op het blazoen van de Green Deal en een klap voor de reputatie van de EU als klimaatleider in de wereld, bovendien blijven we zo meer afhankelijk van Russisch gas en uranium. '

Europa bestempelt gas en kernenergie voortaan als duurzame energie. Het bezwaar van de Groenen tegen de opname van gas en kernenergie in de taxonomie voor duurzame investeringen heeft niet de nodige steun gehaald. 353 stemmen waren nodig, 278 Europarlementsleden gaven hun steun tegen het bezwaar. Volgens Groen-Europarlementslid Sara Matthieu is het onbegrijpelijk dat zoveel parlementsleden zich voor de kar laten spannen van Franse nucleaire belangen en fossiele multinationals.

"Dit is een lelijke vlek op het blazoen van de Green Deal en een klap voor de reputatie van de EU als klimaatleider in de wereld, bovendien blijven we zo meer afhankelijk van Russisch gas en uranium. De Commissie neemt een loopje met de wetenschap en buigt voor de nucleaire lobby in Frankrijk en de fossiele lobby in Oost-Europa. Gas en kernenergie als duurzaam bestempelen is pure greenwashing.
Dit riskeert de geloofwaardigheid van de taxonomie volledig op het spel te zetten. De financiële sector pleitte nochtans zelf voor een duidelijk en op wetenschap gebaseerd kader, en dus voor het uitsluiten van gas en nucleaire energie", zegt Matthieu.

Hoewel gas en kernenergie nu formeel deel uitmaken van de taxonomie voor duurzame investeringen, hebben de regeringen van Luxemburg en Oostenrijk al aangekondigd dat ze naar het Europees Hof stappen om het besluit aan te vechten. Groen denkt dat deze zaken kansrijk zijn, gezien de juridische analyses die aantonen dat het besluit in strijd is met de oorspronkelijke taxonomiewet. Daarmee blijft er nog lange tijd juridische onzekerheid bestaan over dit controversiële besluit.

Blijf op de hoogte van het nieuws over energie