Europees Parlement slaagt er niet in pesticidengebruik te verminderen

22 November 2023

Europees Parlement slaagt er niet in pesticidengebruik te verminderen

"De agro-industrie heeft gewonnen op de kap van onze gezondheid en biodiversiteit. Dit is slecht nieuws voor het milieu, de bijen en onze gezondheid."

Het Europees Parlement heeft zonet de kans gemist het pesticidengebruik te halveren. Europees Parlementslid Sara Matthieu reageert bijzonder teleurgesteld op de afzwakking van het voorstel en stemde dan ook tegen.

Matthieu: "De agro-industrie heeft gewonnen op de kap van onze gezondheid en biodiversiteit. Dit is slecht nieuws voor het milieu, de bijen en onze gezondheid. Conservatieve partijen hebben het voorstel onder druk van de lobby zo hard uitgekleed dat we het niet kunnen steunen. Helaas blokkeerde een conservatieve meerderheid een heronderhandeling in de milieucommissie, waardoor het parlement wellicht geen positie kan innemen. Dat is ronduit beschamend."

Doordat het parlement geen besluit kan vormen krijgt de agro-industrie vrijspel voor ongelimiteerd gebruik van gevaarlijke pesticiden. Matthieu: "Helaas weegt het belang van de agro-industrie zwaarder dan de volksgezondheid. De groenen blijven daarom strijden tegen ongebreideld gebruik van pesticiden om onze gezondheid en het milieu te beschermen."

 

>Volg het werk van Sara op de voet