Groen roept CD&V op extreemrechts niet aan burgemeesterssjerp te helpen

01 Juni 2022

Groen roept CD&V op extreemrechts niet aan burgemeesterssjerp te helpen

'Hoewel er alternatieven mogelijk zijn, lijken de christendemocraten het geen probleem te vinden om extreemrechts aan de burgemeesterssjerp te helpen.' (Meyrem Almaci)

Met Bart Laeremans zou Grimbergen de eerste extreemrechtse burgemeester krijgen. De sleutel daarvoor ligt in handen van CD&V. Op donderdag 2 juni zou de partij op basis van een motie van wantrouwen de plaats van Open VLD innemen in de gevallen coalitie, waarmee ze in één klap Laeremans burgemeester maken. 'Dit is erg verontrustend', klinkt het bij Groen-voorzitster Meyrem Almaci. 'Hoewel er alternatieven mogelijk zijn, lijken de christendemocraten het geen probleem te vinden om extreemrechts aan de burgemeesterssjerp te helpen. Het cordon krijgt daarmee een zware klap. Het is onbegrijpelijk dat CD&V op deze manier de weg vrijmaakt voor een partij die nochtans lijnrecht tegenover de christelijke waarden staat. Ze legt hiermee haar moreel kompas in de weegschaal.'

Na een eventuele val van de coalitie worden de politieke kaarten in Grimbergen opnieuw geschud. Als CD&V beslist om de plaats in te nemen van Open VLD, die voordien een coalitie vormde met N-VA en Vernieuwing - een dorpslijst van Vlaams Belang - dan maakt ze daarmee Bart Laeremans van het extreemrechtse vernieuwing burgemeester. 'CD&V heeft alle kaarten in handen om een einde te maken aan het hobbelige parcours van de vorige coalitie én om extreemrechts uit de coalitie te zetten. Dat ze kiest voor het omgekeerde, namelijk de meerderheid depanneren en extreemrechts de burgemeesterssjerp op een dienblad aanbieden, is heel zorgwekkend', aldus Almaci.

Volgens Almaci kan toekomstig voorzitter Sammy Mahdi mogelijk nog voor een doorbraak zorgen in de huidige situatie. 'Ik kan me niet voorstellen dat Sammy Mahdi zijn carrière als voorzitter wil beginnen met als eerste realisatie dat zijn partij het cordon écht doet barsten. En toch is dit wat dreigt te gebeuren, hoewel er een alternatieve coalitie mogelijk is. Het is aan CD&V om die te vormen en daarmee te kiezen voor mensenrechten en verdraagzaamheid, in plaats van te kiezen voor uitsluiting en onverdraagzaamheid', besluit Almaci.