Fossiele subsidies dringend afbouwen
10 Juni 2025

"Inefficiënt, contraproductief, asociaal en ecologisch destructief. Zo kunnen de Belgische fossiele subsidies worden samengevat. Het ergste? Arizona heeft zelfs geen plannen."
Federaal parlementslid Dieter Van Besien reageert op de aanbevelingen van de Europese Commissie voor België. In het kader van de jaarlijkse begrotingscyclus formuleert de Europese Commissie voor alle lidstaten landspecifieke aanbevelingen.
Fossiele subsidies moeten we afbouwen
In haar sociaaleconomische aanbevelingen voor België stelt de Europese Commissie vast dat onze staatssteun voor fossiele brandstoffen economisch inefficiënt is, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verlengt, de energiearmoede niet adresseert en de Belgische klimaatdoelstellingen niet dichterbij brengt.
"Inefficiënt, contraproductief, asociaal en ecologisch destructief." Zo vat Dieter Van Besien de subsidies samen. "Het ergste is dat Arizona zelfs geen plannen heeft om op termijn deze subsidies terug te dringen."
Tot noch toe heeft Arizona gesleuteld aan enkele btw-tarieven, zoals op verwarmingsketels op aardgas en steenkool. De impact wordt geschat op enkele miljoenen euro's. Het terugdraaien van de vergroening van de fiscaliteit van de bedrijfswagens zal de fossiele subsidies dan weer doen toenemen.
"Het is dus zeer goed mogelijk dat dankzij Arizona de fossiele subsidies in België verder zullen toenemen." aldus Dieter Van Besien. "De Arizona regering doet graag geloven dat er geen alternatieven zijn voor hun begrotingsbeleid, dat een sociaal afbraakbeleid is. Ondertussen gaat er jaarlijks 15,5 miljard euro aan rechtstreekse en onrechtstreekse subsidies naar fossiele brandstoffen."
De Europese Commissie stelt vast dat er geen plannen zijn om de 12 miljard euro aan rechtstreekse fossiele subsidies uit te faseren voor 2030, hoewel dit een prioriteit zou moeten zijn. De accijnsverminderingen op professionele diesel en benzine, bedrijfstankkaarten, en verminderde btw op gas zijn economisch inefficiënt, en bemoeilijken de energietransitie.
Het aandeel hernieuwbare energie in België is met 14,7% in 2023 bij de laagste van Europa. Zonder grote bijkomende inspanningen zullen we onze doelstellingen voor 2030 niet halen. De Europese Commissie dringt dan ook aan op een verschuiving van accijnzen op elektriciteit naar gas en olie.
"Er is duidelijk werk aan de winkel. Door de geopolitieke situatie in Europa zal de Arizona regering op verschillende momenten de begroting moeten bijsturen. Mijn oproep is dan ook duidelijk: blijf van de sociale rechten van de mensen, er zijn andere uitgaven die in vraag gesteld kunnen en moeten worden."
Om de druk op te voeren bij de regering heeft Dieter Van Besien een reeks vragen gesteld aan de minister van Financiën Jan Jambon.