Groen wil gemengde commissie Welzijn - Onderwijs na alarmerend rapport CLB
06 Februari 2025

"De cijfers van het CLB zijn heel verontrustend. Hier is overduidelijk een overkoepelende aanpak nodig."
"De cijfers van het CLB zijn heel verontrustend. Steeds meer kinderen, ook al op heel jonge leeftijd, tonen gedragsproblemen op school. Ook steeds meer leerlingen spijbelen, of worden - al dan niet permanent - van school geweerd. Dit gaat niet meer over individuele gevallen, maar hier is overduidelijk een overkoepelende aanpak nodig", klinkt het bezorgd bij Kim Buyst en Jeremie Vaneeckhout, Vlaams parlementsleden voor Groen en respectievelijk expert Onderwijs en Welzijn. Buyst en Vaneeckhout willen een gemengde commissie Welzijn-Onderwijs opstarten om de problematiek ten gronde aan te pakken.
"Leerlingen die van de lagere school gestuurd worden, steeds meer jongeren die spijbelen, leerkrachten die met de handen in het haar zitten: we hebben veel redenen tot bezorgdheid. Bij de pakken blijven zitten is geen optie, hier moet structureel iets veranderen", benadrukt Kim Buyst. "Leerkachten doen elke dag wat ze kunnen, maar dit overstijgt hun job. Er is nood aan samenwerking met Welzijn, zodat we bijvoorbeeld multidisciplinaire teams op school kunnen inschakelen, die helpen bij de grote nood aan zorg en omkadering die er overduidelijk is."
Jeremie Vaneeckhout wijst erop dat jongeren die gedragsproblemen vertonen vaak met veel meer worstelen. "De mentale gezondheid bij jongeren staat onder druk terwijl het op hulp vaak maanden wachten is. Problematieken die klein beginnen worden zo steeds erger, waardoor het gedrag op school ook steeds erger wordt. Die vicieuze cirkel moeten we doorbreken." Vaneeckhout benadrukt dat versterking van CLB's een eerste broodnodige stap is om laagdrempelig hulp te bieden, maar dat dat niet meer volstaat. Ook het masterplan Jeugdhulp waar al drie jaar naar wordt uitgekeken is broodnodig, maar dat alleen zal niet meer voldoende zijn.
De groenen benadrukken dat deze uitdaging bevoegdheden overschrijdt en dringen erop aan dat Welzijn en Onderwijs de handen in elkaar slaan. "Een omzendbrief, zoals minister Demir plant, met richtlijnen rond goed gedrag en sneller optreden, is compleet ontoereikend om deze complexe problematiek aan te pakken. Er is een koepelaanpak nodig in samenwerking met de minister van Welzijn - want waar is minister Gennez in dit verhaal? - die inzet op preventie, begeleiding en ondersteuning."
Buyst en Vaneeckhout besluiten: "Kinderen, ouders, leerkrachten en CLB trekken het niet meer. Er zit iets fundamenteels fout en is er dus ook een aanpak ten gronde nodig. Het is noodzakelijk de krachten te bundelen, over de departementen heen om deze uitdaging aan te pakken."