Doden in Gaza: "Geweld met nationale stem veroordelen"

14 Mei 2018

Doden in Gaza:

70 jaar Israël wordt op die manier wel heel wrang gevierd. Terwijl een internationaal gezelschap de opening van de Amerikaanse ambassade viert, worden Palestijnen met scherp beschoten tijdens protestdemonstraties. We verwachten dat België en Europa dit ondubbelzinnig veroordelen.

Vandaag zijn bij protestdemonstraties in Gaza tegen de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem al minstens 41 mensen om het leven gekomen, en al meer dan 900 gewonden gevallen. Groen is verbijsterd over het dodelijke geweld en roept de Belgische en Europese autoriteiten op om een duidelijk signaal te sturen. “70 jaar Israël wordt op die manier wel heel wrang gevierd. Terwijl een internationaal gezelschap de opening van de Amerikaanse ambassade viert, worden Palestijnen met scherp beschoten tijdens protestdemonstraties. We verwachten dat België en Europa dit ondubbelzinnig veroordelen”, stelt Wouter De Vriendt, kamerlid Groen.

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen draait opnieuw uit op bloedvergieten. Groen wil dat Europa en België er alles aan doen om de weg naar het vredesproces te bevorderen. Een duidelijk signaal richting Israël dat dit soort beschietingen niet kan, is daar een essentieel onderdeel van. “De woede bij het Palestijnse volk is onlosmakelijk verbonden met de nodeloze provocatie van de verhuis van de Amerikaanse ambassade, en de aanhoudende bezetting, discriminatie en kolonisatie van Palestijnen. De Palestijnse leiders van hun kant hebben de verantwoordelijkheid dit soort protest op een vreedzame manier te organiseren. En Israël moet reageren op het volksprotest zoals het hoort: met de opstart van een dialoog en niet door met scherp te schieten”, aldus De Vriendt.

Groen hoopt op duidelijke diplomatieke stappen vanuit België, en vindt dat de regering de Israëlische ambassadeur op het matje moet roepen. “Premier Michel veroordeelde terecht het politiegeweld in Catalonië, de EU zweeg daar toen onbegrijpelijk over. Ook dit geweld moet met luide stem duidelijk veroordeeld worden, zowel door de EU als door onze regering. De druk op Israël moet opgeschroefd worden, met een importverbod op producten uit de Israëlische nederzettingen, en een stopzetting van elke samenwerking met het Israëlische leger en de politie”, besluit De Vriendt.