Groen en Ecolo pleiten voor opschorting normale betrekkingen met Israël

25 Juli 2014

Groen en Ecolo pleiten voor opschorting normale betrekkingen met Israël

De Belgische politiek blijft te lang apathisch. De tijd van wegkijken is voorbij. Met drie concrete maatregelen, waaronder de tijdelijke uitwijziging van de Israëlische ambassadeur, wil Groen de druk op Israël opvoeren.

De oorlog in Gaza wordt driester met de dag. Groen en Ecolo veroordelen het geweld en de schendingen van het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechten langs beide kanten, maar wijzen op de gruwelijke tol aan Palestijnse burgerslachtoffers. De Verenigde Naties spreken openlijk over mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt: “De Belgische politiek blijft te lang apathisch. De tijd van wegkijken is voorbij. Met drie concrete maatregelen, waaronder de tijdelijke uitwijziging van de Israëlische ambassadeur, wil Groen de druk op Israël opvoeren.”

Groen bepleit in navolging van Brazilië de tijdelijke uitwijzing van de Israëlische ambassadeur uit België zolang Israël disproportioneel geweld hanteert in de naam van haar recht op zelfverdediging. Tegelijk willen de groenen een verbod op Israëlische producten uit de illegale nederzettingen in Palestijns gebied. Ten slotte mogen geen politieke afgevaardigden of leden van de koninklijke familie de kwalificatiewedstrijd van Israël-België van 6 september bijwonen. “Het is niet het moment voor Belgische staats- en regeringslieden om in de VIP tribunes de schijn van business as usual met Israël te wekken”, zegt De Vriendt.

Terwijl het afgrijzen in de wereld toeneemt, wereldleiders en bekende artsen hun afkeuring uitspreken, blijven de Belgische vertegenwoordigers te stil over hoe een land straffeloos kinderen, ziekenhuizen en scholen blijft bombarderen. Groen betreurt dat er in de Kamer van Volksvertegenwoordigers geen meerderheid te vinden is om de Israëlische en Palestijnse ambassadeurs over de kwestie te ondervragen, noch om buitenlandminister Didier Reynders (MR) verslag te laten uitbrengen over de Europese top over Gaza. Dat heeft commissievoorzitter Dirk Vander Maelen (SP.A) eerder deze week aan alle fracties laten weten. “Verbijsterend”, vindt Wouter De Vriendt, “want zo kan Didier Reynders zich ongestoord achter de Europese verdeeldheid blijven verstoppen om zelf niets te doen."

"De Israëlische militaire aanval is al lang geen zelfverdediging meer, maar wil zoveel mogelijk leed bij de Palestijnen veroorzaken. Hoe kan België doen alsof er niets aan de hand is? Met dit Israël onderhoud je geen normale betrekkingen. België kan een voortrekker zijn binnen Europa”, concludeert De Vriendt.

Groen en Ecolo roepen ook op om aanwezig te zijn op de nationale Gazabetoging in Brussel aanstaande zondag.