Groen klinkt op de lente: "Politiek vanuit waarden, niet vanuit belangen"

23 April 2022

Groen klinkt op de lente:

De strijd tegen uitbuiting, het uitputten van mens en planeet. Groen was, is en zal altijd de beste garantie zijn in de strijd voor die gedeelde waarden." (Meyrem Almaci)

Na twee coronajaren organiseerde Groen dit jaar een lentedrink in plaats van de gewoonlijke nieuwjaarsreceptie. Samen met zo'n 500 leden en sympathisanten klonk voorzitster Meyrem Almaci op de lente. In haar speech onderstreepte de aftredende Groen-voorzitster het belang van politiek die gaat over gedeelde waarden in plaats van over belangen. Net als het middenveld wil ze van 8 mei een feestdag maken ter herinnering van de overwinning op de nazi's, op de haat. Maar ze bedankte in de eerste plaats alle leden en sympathisanten en loofde en steunde de Gentse schepen Elke Decruynaere die gisteren om persoonlijk redenen haar ontslag aankondigde.

"Wij doen aan politiek vanuit waarden en niet vanuit belangen. Zorgzaamheid, integriteit, solidariteit, gelijke kansen. De strijd tegen uitbuiting, het uitputten van mens en planeet. Groen was, is en zal altijd de beste garantie zijn in de strijd voor die gedeelde waarden", benadrukt voorzitster Meyrem Almaci.

In haar speech verwees Almaci naar de actualiteit en het brokkenparcours van de Vlaamse regering de afgelopen week. Die werd deze week door de Raad van State nog maar op de vingers getikt omdat ze in het Oosterweeldossier haar eigen regels overtreedt en niet genoeg doet om de bevolking te beschermen tegen de PFOS-vervuiling. "Geld is belangrijker dan mensen. Macht is belangrijker dan inspraak. Ze prediken verandering maar willen gevestigde waarden beschermen", zegt ze hierover.

Almaci roept de Groenen op om zich te blijven focussen op die zaken waar mensen wakker van liggen: economische ontwikkeling zonder de planeet te schaden, een milieubeleid dat de gezondheid en de natuur centraal stelt, een samenleving bouwen waar iedereen zich thuis voelt en eerlijk bijdraagt.

Ze deed daartoe ook drie concrete voorstellen. Zo roept ze de regering op om dit jaar nog statiegeld in te voeren. "Microplastics dringen tegenwoordig zelfs onze bloedbaan binnen. Maar tegelijk zien we dat het aantal ton zwerfvuil dat ons water vervuilt steeds meer toeneemt. Doe wat moet en voer nog dit jaar statiegeld in."

Ze brak ook een lans voor een vermogensbelasting: "Onze Belgische bedrijven haalden hun hoogste winstmarges ooit. Met de stijgende inflatie en de druk op de koopkracht die gewone mensen treffen, is het hoog tijd voor een fiscale hervorming die een solidariteitsbijdrage vraagt van de meest vermogenden onder ons".

De Antwerpse politica ondersteunt ook de oproep van het middenveld om van 8 mei, dag van de capitulatie van de nazi’s, terug een feestdag te maken. "Want woorden doen ertoe, en herdenken is belangrijk. We moeten durven blijven herhalen dat haat, onverdraagzaamheid en racisme een gif is voor de samenleving."

"Nothing will work, unless you do. Niets zal werken, als we niet eerst zelf de handen uit de mouwen steken", zo vatte ze het slot van haar speech aan. "Ik heb dat de afgelopen jaren proberen doen. Ik weet en heb gezien hoe jullie de afgelopen decennia dat hebben gedaan en elke dag opnieuw waarmaken. Ik wil jullie vandaag expliciet voor die inspanningen bedanken, stuk voor stuk. En aangeven dat jullie me onderweg nog veel zullen tegenkomen om samen de handen uit de mouwen te steken. Want dat is wat deze tijd vraagt. Dat is wie we zijn."