Groen roept regering Jambon op klimaatadaptatieplan uit te werken

10 Augustus 2022

Groen roept regering Jambon op klimaatadaptatieplan uit te werken

'Nog steeds is er geen klimaatadaptatieplan. Dat krijg je mij en alle Vlamingen die de komende dagen uit hun vel zweten niet meer uitgelegd.' (Jeremie Vaneeckhout)

Terwijl de extreme droogte aanhoudt; de temperaturen de hoogte in schieten en de klimaatcrisis zich in alle hevigheid laat voelen, heeft de regering Jambon geen plan om ons in Vlaanderen aan te passen aan de gevolgen van de crisis. 'Hitte, droogte, maar ook hevige regenval en overstromingen: het zijn allemaal dingen waar we in de toekomst helaas vaker mee te maken zullen krijgen. Het is ontzettend belangrijk dat we ons zo goed als mogelijk aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis. Alleen lijkt de regering Jambon dat niet te beseffen: nog steeds is er geen klimaatadaptatieplan. Dat krijg je mij en alle Vlamingen die de komende dagen uit hun vel zweten niet meer uitgelegd', hekelt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.

In 2020 liep het klimaatadaptatieplan voor de periode 2013-2020 haar eind. Hoewel het intussen al 2022 is, is er nog steeds geen vervolg op dat plan. Nu de klimaatcrisis zich jaar na jaar harder laat voelen, vindt de Groen-covoorzitter het onvoorstelbaar dat de regering Jambon geen plan klaar heeft, laat staan dat er een plan in uitvoering is. 'Het vorige plan liep af in 2020, een jaar waarin we ook te maken kregen met een erg droge en hete zomer. In 2021 liet de klimaatverandering zich in de vorm van extreme regenval en overstromingen voelen, maar de ramp was niet voldoende om de regering Jambon aan te zetten tot actie: nog steeds ligt er geen plan met stappen om Vlaanderen zo goed mogelijk aan te passen aan het veranderende klimaat. Hoeveel erger moet het worden voor de regering Jambon beseft dat er nú actie nodig is?' klinkt het bij Vaneeckhout.

In zo'n adaptatieplan zou de regering Jambon onder andere maatregelen moeten uitwerken om ons te beschermen tegen droogte en overstromingen, maar ook tegen hitte. Vaneeckhout: 'Op gebied van hittemaatregelen staat de regering Jambon vandaag nergens. Dat is een trieste vaststelling in een week waarin de temperaturen dagenlang boven de 30 graden stijgen. Als de regering Jambon twee jaar geleden haar nieuwe plan had klaar gehad, hadden we nu al vorderingen kunnen zien, maar in de plaats daarvan is het wachten op Godot.'

De Groen-covoorzitter dringt erop aan 'dat de regering Jambon zo snel mogelijk werk maakt van een ambitieus plan met duidelijke doelstellingen die opgevolgd kunnen worden, zodat er ook bijgestuurd kan worden wanneer het te traag gaat. Ambitieuze én bindende doelstellingen, dat hebben we nodig.' Hij verwijst daarbij naar voorbeeldmaatregelen zoals het openleggen van grachten en rivieren om weer water in steden te brengen, de aanplanting van stadsbossen of infiltratie- en verkoelingsmaatregelen. 'Een boom in elke wei, zodat ook dieren bij hittegolven de schaduw kunnen opzoeken: het zijn eenvoudige dingen die écht een wereld van verschil kunnen maken als de regering Jambon er werk van zou maken.'

Het is niet zo dat de regering Jambon niet op de hoogte is van haar plicht om een klimaatadaptatieplan te voorzien. In het parlement is er al herhaaldelijk naar gevraagd door Groen-parlementslid Mieke Schauvliege, maar ook door meerderheidsparlementsleden van CD&V en Open VLD. 'Dit dossier is het zoveelste waaruit blijkt dat de violen binnen de regering Jambon niet op mekaar zijn afgesteld. Maar de klimaatcrisis wacht niet op het gekibbel in de Vlaamse regering, dat ondervinden we deze zomer aan den lijve. Het is dus hoog tijd dat ze eindelijk in actie schiet', besluit Vaneeckhout.