Groen veroordeelt geweld tegen Israëlische burgers

19 November 2014

Groen veroordeelt geweld tegen Israëlische burgers

Groen veroordeelt deze verwerpelijke moord in de meest scherpe bewoordingen. Er bestaat geen enkele verantwoording voor dergelijke misdaden tegen burgers.

Twee mannen gewapend met messen en een pistool hebben dinsdagochtend vier rabbijnen en een politieman gedood tijdens het ochtendgebed in een synagoge van de ultra-orthodoxe wijk Har Hof in West-Jeruzalem. Minstens acht anderen raakten gewond. De twee Palestijnse aanvallers werden ter plaatse uitgeschakeld door de politie in een vuurgevecht.

De daders werden geïdentificeerd als leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Die groep eiste ook de verantwoordelijkheid voor de aanval op. Ook Hamas prees de aanval. De Palestijnse president Abbas (Fatah) veroordeelde de moorden.

Het was de zwaarste aanslag in Jeruzalem in zes jaar.

Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen: “Groen veroordeelt deze verwerpelijke moord in de meest scherpe bewoordingen. Er bestaat geen enkele verantwoording voor dergelijke misdaden tegen burgers.”

Palestijnse en Israëlische leiders moeten de gemoederen nu bedaren en verdere escalatie vermijden. “De reactie van Hamas giet olie op het vuur en moedigt geweld tegen burgers aan. Geweld of wraakacties zullen de situatie alleen maar verergeren en de eerste slachtoffers zijn steeds gewone Israëlische en Palestijnse burgers”, benadrukt De Vriendt.

In dat opzicht moet Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aandringen bij de Israëlische premier Netanyahu om af te zien van illegale, collectieve strafmaatregelen. Even belangrijk is dat de Palestijnse president zijn solidariteit met Israël betuigt.

Het uitblijven van een tweestatenoplossing zal onvermijdelijk leiden tot nieuw geweld. Groen vraagt dat ook onze regering de tweestatenoplossing nieuw leven in zou helpen blazen. Als bijdrage daartoe moet België – eindelijk - de Palestijnse Staat erkennen naast de Israëlische staat. We vragen minister Reynders ook om alle oproepen tot geweld of verheerlijkingen van geweld scherp te veroordelen.