Hoelang gaan we nog toekijken?

26 Oktober 2023

Hoelang gaan we nog toekijken?

In Gaza staat het zorgsysteem op het punt in elkaar te stuiken. Wanneer de laatste ziekenhuizen zonder stroom vallen, ontstaat er een enorm drama. Ziekenhuizen zullen veranderen in een massagraf.

De overvolle ziekenhuizen in de Gazastrook vallen één voor één zonder elektriciteit, er zijn amper medicijnen. Artsen zien patiënten sterven voor hun ogen. Dit moet nu stoppen. 

Een humanitaire pauze is dan niet meer dan het minimum.  Zo’n pauze laat humanitaire hulp toe, maar betekent ook dat er daarna terug gevochten wordt. Zo’n pauze is niet genoeg 

In Gaza staat het zorgsysteem op het punt in elkaar te stuiken. Terwijl er elke dag nieuwe patiënten bijkomen. Zo’n 50.000 vrouwen zijn er zwanger en meer dan 5.000 onder hen moeten komende maand bevallen. Wanneer de laatste ziekenhuizen zonder stroom vallen, ontstaat er een enorm drama. Ziekenhuizen zullen veranderen in een massagraf.  

Bovendien vreest de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen dat ze haar werk zal moeten staken. Ze kunnen niet langer levensnoodzakelijke hulp aanbieden, omdat er water noch voedsel is. 35 VN-medewerkers kwamen intussen om. Dit is een schending van het humanitair recht.  

En intussen deint het geweld uit naar de Westelijke Jordaanoever.   

Het is duidelijk. Dit alles los je niet op met een pauze of een korte onderbreking. Humanitaire hulp moet in alle veiligheid tot bij de slachtoffers geraken. Altijd. Want net zoals de tijd dringt voor de Israëlische gijzelaars, tikt de klok voor Palestijnse burgers en kinderen.    

Waar wachten we op? 

De pauzeknop indrukken is het minste. Een eerste stap om over te gaan tot een wapenstilstand. Daarna kunnen de strijdende partijen rond de tafel zitten om tot een politieke oplossing te komen.  

Hoelang gaan we nog toekijken en een historische vergissing maken?  

Laat de wapens voorgoed zwijgen. Vanaf nu.

Petra De Sutter

Steun en deel mijn videoboodschap op Instagram

 

Steun Gaza op onze benefietavonden

Met onze benefietacties in Gent en Antwerpen willen we nog iets extra doen en kan je je steun en solidariteit tonen aan de burgerslachtoffers. Toegang is gratis, maar schrijf je je wel in? Zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten.

Donderdag 23 november - Antwerpen, Toko139

In Antwerpen praat Imade Annouri met Amir Haberkorn, Deema Almeshal en Ludo Abicht en luister je naar muziek van Ahmed Hawwash.

Donderdag 30 november - Gent, Tinnepot

In Gent gaan Petra De Sutter, Fourat Ben Chikha en Hafsa El-Bazioui in gesprek met onder andere Mohammed Kassab en Een Andere Joodse Stem. Je luistert tussendoor naar muziek van Bani Hadam en gedichten van Hind Eljadid.

Kan je er niet bij zijn, maar wil je toch ook graag de getroffen kinderen steunen? Doe hier je gift via Unicef.

Heel erg bedankt voor je steun. Het maakt een wereld van verschil.