'Klimaattreuzelaars Vlaamse regering blokkeren klimaatbeleid'

27 Oktober 2023

'Klimaattreuzelaars Vlaamse regering blokkeren klimaatbeleid'

'Als minister Demir geen inspanning wil doen, zullen deze generatie en alle toekomstige generaties twee keer moeten betalen: voor de miljardenboete én voor de gevolgen van de klimaatcrisis die zich kan verderzetten.'

Bij de onderhandelingen over het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat voor het einde van de maand ingediend moet worden bij Europa heeft de Vlaamse regering zonet de onderhandelingen geblokkeerd. Hoewel Europa een vermindering van de CO2-uitstoot met 47 procent verwacht van de Vlaamse regering, legt die de lat maar op 40 procent. Als België de Europese klimaatdoelstellingen niet haalt, dreigen er grote financiële sancties voor ons land. 'Als minister Demir geen inspanning wil doen, zullen deze generatie en alle toekomstige generaties twee keer moeten betalen: voor de miljardenboete én voor de gevolgen van de klimaatcrisis die zich kan verderzetten. Het is ongelooflijk cynisch dat dat de schuld zal zijn van een minister die dweept met haalbaar en betaalbaar', klinkt het bij Groen-covoorzitster Nadia Naji.

Het Nationaal Energie- en Klimaatplan moest eigenlijk al een hele tijd terug ingediend zijn bij Europa. Voorzitter Alain Maron, Brussels minister, vroeg toen uitstel in de hoop nog tot een akkoord te kunnen komen zodat de doelstellingen wel gehaald zouden kunnen worden. Dat uitstel kreeg ons land tot eind oktober, maar opnieuw steekt de onwil van de Vlaamse regering om klimaatbeleid te voeren stokken in de wielen. Daardoor kan het plan nu niet naar Europa 'We wéten dat het op deze manier niet voldoende is. Het heeft dus ook geen zin om een plan in te dienen. Pas als de Vlaamse regering bereid is om mee te werken, kunnen we verder', aldus Naji.

Als België de Europese klimaatdoelstellingen niet haalt, dreigt er een miljardenboete. Op basis van het Vlaams Energie- en Klimaatplan rekende de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) eerder al uit dat als de Vlaamse regering haar plannen niet bijstelt, het om een monsterbedrag gaat dat tegen 2032 kan oplopen tot 3,8 miljard euro. 'Door het klimaatgetreuzel van de Vlaamse regering hangt ons een miljardenboete boven het hoofd. Maar blijkbaar vindt minister Demir het geen probleem dat de Vlaamse belastingbetaler daarvoor zal opdraaien', klinkt het scherp bij Naji.

De groene covoorzitster is er evenmin over te spreken dat Demir die miljardenboete dan mee wil laten dragen door de andere gewesten. 'De Brusselse, Waalse én federale regering, allemaal regeringen met groenen, doen stuk voor stuk de nodige inspanningen om de klimaatdoelstellingen te halen. Als minister Demir ook gewoon haar werk zou doen, dan was dit zelfs geen discussiepunt.'