Klimaatzaak: Schauvliege (Groen) roept Demir en Jambon op matje

30 November 2023

Klimaatzaak: Schauvliege (Groen) roept Demir en Jambon op matje

"De onafhankelijke, rechtelijke macht heeft beslist. Nu verwacht ik minister-president Jambon en coördinerend minister Demir met hun plannen in het parlement."

Naar aanleiding van de uitspraak Brusselse Hof van Beroep rond de Klimaatzaak roept Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Mieke Schauvliege de Vlaamse Regering op om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Schauvliege: “De Vlaamse Regering heeft gigantische hefbomen in handen om de CO2-uitstoot naar beneden te halen. De onafhankelijke, rechtelijke macht heeft beslist. Nu verwacht ik minister-president Jambon en coördinerend minister Demir met hun plannen in het parlement.”

En de partij Groen stelt zelf ook maatregelen voor. Schauvliege: “Met enkele simpele, maar krachtige maatregelen – eigenlijk 3 no-brainers - kunnen we én de strijd tegen de klimaatcrisis opvoeren én het leven voor de Vlamingen beter maken.”

Groen stelt voor om de industrie (45% Belgische CO2-uitstoot) te helpen vergroenen door fossiele subsidies aan de industrie te vervangen door klimaatsubsidies. “We zijn bijna 2024, fossiele subsidies zijn niet meer van deze tijd,” zegt Schauvliege.

Daarnaast moet volgens de partij ook geïnvesteerd worden in de verduurzaming van de mobiliteit (21% Belgische CO2-uitstoot) door o.a. te investeren in goed en betaalbaar openbaar vervoer. “De Lijn wordt kapot bespaard en dat voel je als Vlaming wanneer je de bus pakt. Investeer, in plaats van te besparen op openbaar vervoer,” vindt Schauvliege.

Tot slot wil de partij een isolatieversnelling (20% Belgische CO2-uitstoot) met een renovatiebeleid op maat van mensen met een kleine portemonnee. Schauvliege: “De Vlaamse huizen horen bij de slechts geïsoleerde huizen van heel Europa. En als je vandaag niet de middelen hebt om daar iets aan te doen, word je gewoon in de steek gelaten door deze Vlaamse Regering. Slecht voor de Vlamingen en slecht voor het klimaat.”

Stop fossiele subsidies aan grote vervuilers. Teken onze petitie.